Се реставрираат мозаиците на Лазар Личеноски

Продолжуваат активностите за ревитализација, санација и обнова на Спомен куќата на Лазар Личеноски. Покрај работата на инсталациите на објектот, на кои работат Конзерваторски центар

Read more

Жените во сликарството на Личеноски – Виртуелна тура на Националната галерија

Веќе традиционално, четврта година по ред, Националната галерија организира изложба која носи свој препознатлив белег, посветен на Денот на жената, Осми март. Изложбата е

Read more

Учениците од средното училиште „Лазар Личеноски“ организираат изложба инспирирана од пандемијата

Учениците од ДСУЛУД ,,Лазар Личеновски” – Скопје организираат интерактивна изложба, инспирирана од последиците на пандемијата. Таа ќе биде отворена за посетителите од 26 февруари во

Read more

На денешен ден: Роден е Лазар Личеноски

На денешен ден е роден еден од основоположниците на современата македонска уметност Лазар Личеноски (26.03.1901, Галичник – 10.04.1964, Скопје). Во 1925 година дипломирал на

Read more

На денешен ден: Формиран е ДЛУМ

На денешен ден (24 февруари 1946 година) во Скопје формиран е ДЛУМ. На иницијатива на македонските уметници Никола Мартиновски, Лазар Личеноски, Димо Тодоровски, Здравко

Read more

Изложба на учениците од ДСЛУД „Лазар Личеноски“

Денеска (вторник, 6 мај) во 20:00 часот во галеријата на ДСЛУД „Лазар Личеноски“ во Скопје ќе се отвори изложбата „Акт – мал формат“. На

Read more

Уметничка галерија во чест на Лазар Личеноски во склоп на средното уметничко во Скопје

Утре (среда, 21 декември 2011 година) со почеток во 12:00 часот, свечено со изложба на дела од интерниот конкурс на училиштето „ Кретивен пристап

Read more

Статуа на Лазар Личеноски во дворот на средно уметничко

Бронзена статуа на Лазар Личеноски висока два метра денеска во присуство на премиерот Никола Груевски и министерот за образование и наука Панче Кралев, беше

Read more

Неизложени дела од Личеноски во Даут пашин амам

Вечерва, (понеделник, 5 септември 2011 година) со почеток  во 19:00 часот, во Националната галерија на Македонија (објектот Даут-пашин амам) ќе се отвори изложбата  „Неизложени

Read more

Изложбата на Личеноски продолжена до крајот на мај

Времетраењето на изложбата 110 години од раѓањето на Лазар Личеноски заради огромниот интерес на публиката се продолжува до 23 мај 2011 година. Изложбата е

Read more