Објавена новелата „До_адната книга“ од Стефан Марковски

Деновиве беше издадено новото прозно остварување на македонскиот писател Стефан Марковски, новелата „До_адната книга“ на 157 страници во издание на Современост – Скопје. Дејството

Read more

Мирослав Масин со „Подобро на гранка отколку заглавен во лифт“ во Даут-пашин амам

Денес се одржа прес конфоренција по повод изложбата на Мирослав Масин, која ќе се одржи во Националната галерија на Македонија. „За да бидеш голем

Read more

Во Галерија Рудиќ – Изложба на фотографии на Имре Сабо

Во Галерија Рудиќ, Бул. АСНОМ 74, понеделник, 13 мај, со почеток во 20 часот, ќе биде отворена изложба на фотографии на Имре Сабо, насловена

Read more

„Се умира ли од премногу сакање?!“ – ново книжевно дело на Зоран Пејковски

Деновиве во пресрет на 90-годишнината од раѓањето на виртуозот во македонската литература, големиот и бесмртен Петре М. Андреевски, од печат излезе поемата: „Се умира

Read more

Книжевeн портрет на Венко Андоновски на Филолошкиот факултет при УКИМ

Книжевeн портрет на Венко Андоновски ќе се одржи денес (понеделник, 18 март 2024) во 18 часот, во Аулата на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. Беседа

Read more

„Единствен матичен број“ на Лидија Димковска добитник на награда „Роман на годината“

Новиот роман на Лидија Димковска, „Единствен матичен број“, е добитник на овогодишната награда „Роман на годината“. Романот е во издание на ТРИ и уште

Read more

Изложба „Најдрагиот Пинокио“ во чест на Денот на италијанскиот дизајн во Чифте амам

Амбасадата на Италија во Македонија и ИТА Скопје во соработка со Националната галерија на Македонија ќе го одбележат Денот на италијанскиот дизајн денес (четврток,

Read more

Тони Михајловски добитник на награда за животно дело „Петре Прличко“

Актерот Тони Михајловски е добитник на актерската награда за животно дело „Петре Прличко“ за 2024 година. Михајловски над три децении е дел од македонскиот

Read more

„Светлината во нашите вени“ нова поетска книга од Стефан Марковски

Во издание на Современост – Скопје, деновиве беше објавена „Светлината во нашите вени“, нова поетска збирка на Стефан Марковски. Стихозбирката на 100 страници содржи

Read more

Концерт под свеќи на виртуозот на виолина Марио Хосен и „Профундис“

Интимниот амбиент овозможува подлабока врска помеѓу публиката и изведувачите, создавајќи извонредно концертно искуство, наведуваат организаторите. Илјадници свеќи ќе ја осветлат сцената на Филхармонијата на

Read more