НТЦ семинар со д-р Ранко Рајовиќ и д-р Вук Рајовиќ за родители, наставници, воспитувачи, лекари и сите што работат со деца

НТЦ Скопје организира НТЦ семинар со д-р Ранко Рајовиќ и д-р Вук Рајовиќ, автори на НТЦ програмата. Семинарот е наменет за родители, едукатори, наставници,

Read more

Денот на европските автори со Стефан Марковски, Санде Стојчевски и Марина Мијаковска

Македонските писатели и поети Стефан Марковски, Санде Стојчевски и Марина Мијаковска ќе учествуваат во првото во рамките на македонската литература одбележување на Денот на

Read more

Менса Македонија организира тестирање за нови членови

Менса Македонија организира тестирање на интелигенција во Скопје со цел прием на нови членови, на 22.02.2024 (четврток) со почеток во 18:30 часот, на Факултетот

Read more

Алијанса за ретки болести: Сериозно загрижени за можноста пак да доцнат терапиите за пациентите

Националната Алијанса за Ретки Болести – НАРБМ изразува сериозна загриженост за можноста од повторно доцнење на набавката на терапии за пациентите со ретки болести.

Read more

Вонредното изборно собрание на ДПМ не се одржа поради немање кворум

Продолжението на седницата на Вонредното изборно собрание на ДПМ (Друштвото на писателите на Македонија), закажано за  27.01.2024 во 11 ч. во просториите на ДПМ

Read more

Свети Никола – Заштитник на домот и сиромашните

На 19 декември, православните верници во Македонија ја чествуваат најчестата слава во македонските домови, Свети Никола. Станува зборза посна слава па на трпезата ќе

Read more

Kнижевно-теориската студија „Психофилозофемите во повеќеслојните структури на романите Папокот на светот и Еретички писма“ на Верица Мукоска

Објавена студијата „Психофилозофемите во повеќеслојните структури на романите Папокот на светот од Венко Андоновски и Еретички писма од Стефан Марковски“ на Верица Мукоска Деновиве

Read more

Директорката на Музејот на современата уметност, Мира Гаќина, се повлече од функцијата

Музејот на современата уметност – Скопје ја известува јавноста дека првиот човек на институцијата, Мира Гаќина, по шест години успешно извршување на должноста директорка

Read more

Македонските писатели се обидинија: Вонредното изборно собрание на ДПМ мора да се одржи – близу сто писатели застаанаа зад реакцијата и јавниот повик до Кристина Николовска

Македонските писатели за обединија за спас на Друштвото на писателите на Македонија. Веќе повеќе од една третина од членството на ДПМ застана зад реакцијата

Read more

Договор за соработка помеѓу НУЦК „Ацо Шопов“ Штип и Универзитетот Еуропа Прима

Утре, (среда) 17-ти октомври, во Националната институција центар за култура „Ацо Шопов“ во Штип директорот на Центарот Горан Трајков и генералната менаџерка на Меѓународниот

Read more