Владата донесе Одлука со која го прогласи Аквадуктот за споменик со највисок степен на заштита

Македонската Влада, на предлог од Управата за заштита на културното наследство и мислењето на Националниот совет за културно наследство, на денешната седница донесе Одлука

Read more

IN MEMORIAM: Почина проф.Иван Микулчиќ

Почина Иван Микулчиќ, еден од најзначајните претставници  на современата македонска археологија (25. 03. 1936 – 26. 06. 2020) „Професорот на Филозофскиот факултет во Скопје

Read more

Виртуелна прошетка низ “Неолитското село” во Тумба Маџари

Додека со нетрпение очекуваме да се отворат музеите, археолошките локалитети и другите установи од културата за публиката, Ви нудиме една мала виртуелна прошетка низ

Read more

Промоција на монографијата „Таор – рановизантиско утврдување и населба од праисторијата до средниот век“

Во просториите на Музеј на град Скопје на 16-ти октомври (вторник) во 12 часот, ќе биде промовирана монографијата „ТАОР рановизантиско утврдување и населба од

Read more

Музеј на Град Скопје со изложба во Нови Сад за 70 години постоење

Со изложбата „Скопската тврдина – симбол на градот“ Музејот на град Скопје, по повод 70 години од своето постоење ќе гостува во Музејот на

Read more

Изложбата „Црн петел, црвена кокошка“ во Загреб

Изложба „Црн петел, црвена кокошка: култови на плодноста, обреди, обичаи и верувања” со која Музејот на Македонија гостува во Етнографскиот музеј во Загреб, Хрватска.

Read more

Прва палеонтолошка тематска изложба „8 MEGA ANNA“

Прва палеонтолошка тематска изложба со наслов 8 MEGA ANNA, во која e претставено природното фосилно богатство од селото Долни Дисан, Неготино, во петок (8

Read more

На денешен ден: Родена е Блага Алексова

На денешен ден (24 јануари 1922 година) родена е Блага Алексова, македонски археолог и академик. Нарекувана е прва дама на македонската археологија. Нејзините истражувања

Read more

УЗКН со бројни активности во 2018та – Европската година на културното наследство

Вкупно 19 активности, од кои 15 спроведени во Македонија, а четири реализирани во делот на меѓународни активности, опфати Националната програма која минатата година ја

Read more

Изложба „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари…“

Во НУ Археолошки музеј на Македонија денеска ќе биде отворена изложбата „40 години од првите археолошки истражувања во неолитската населба Тумба Маџари во Скопје”.

Read more