Скопје одбележува годишнина од катастрофалниот земјотрес

Скопје одбележува годишнина од катастрофалниот земјотрес во 1963 година, кога се разбуди во урнатини под кои 1.070 лица го загубија животот, а 3.000 беа

Read more

На денешен ден: Почина Методија Андонов Ченто

Методија Андонов Ченто е роден на 17 август 1902 година во Прилеп во типично работничко Македонско семејство кое живее под жезлото на заедничката држава

Read more

Лајка препорачува: За превенција од топлотен удар кај кучињата

Согласно високите температури во овој период од годината за да ги заштитиме милениците важно е најпрво да ги препознаваме симптомите, за потоа да им

Read more

Француската академија со Гран при за животно дело за Јордан Плевнеш

На предлог на претседателот на Универзитетот Сорбона 2, Пантеон Асас, најстарата француска институција – Француската акедмија, на македонскиот писател Јордан Плевнеш му ја додели

Read more

„Виртуелно јас“, детска компјутерска графика во Мала станица

Оваа година за децата од ранливите категории Националната галерија, во соработка со Гимназијата „Алгоритам“, организира инклузивен проект за компјутерска графика насловен како „Виртуелно ЈАС“.

Read more

Државниот архив го слави своето 70 годишно постоење

Државниот архив на Македонија на 1 април го слави своето 70 годишно постоење. Свечената академија по повод годишнината од основањето, ќе се одржи на

Read more

Доделени наградите од руската амбасада за најдобрите статии за Русија

Денеска, 17 март 2021 година, во Музејот на македонската борба се одржа доделување на награди за победници на едномесечниот уредувачки предизвик за членовите на

Read more

Уметниците имаат само два дена за аплицирање за парична помош

Владата донесе Одлука за финансиска поддршка на уметници и културни работници, која се состои од еднократна исплата на средства во месечен нето-износ од 14.500,

Read more

Гоце Делчев, средновековниот и раноосманлискиот период – теми на новиот состанок на Комисијата

Содржината во македонските учебници по историја за средновековниот период и раноосманлискиот период ќе биде тема на 11. средба на македонско-бугарската Мешовита комисија за историски

Read more