IN MEMORIAM: Почина Илија Аџиевски

Денес (24 октомври 2023) почина доајенот на македонската ликовна уметност Илија Аџиевски на 97 годишна возраст. Илија Аџиевски е роден во Струга во 1926

Read more

„Недефинирана кодификација “ – изложба на скулптури на Слободан Милошески

Во Ликовната галерија на НУЦК „Марко Цепенков“ во Прилеп, на 09.10.2020 година (петок) со почеток од 12.30 часот ќе биде отворена изложбата на скулптури

Read more

Изложба на скулптури на Димитар Филиповски

Изложба на скулптури на академскиот скултор Димитар Филиповски, ќе биде достапно за пошироката јавност од среда (23 септември 2020) во Порта Македонија. Изложбата ќе

Read more

Изложба на џиновски метални скулптури од Андреј Миневски

Миневски работи скулптура од различни видови материјали, но во металот го гледа сопствениот уметнички израз и креативност. На 15 декември во населбата Методија Андонов

Read more

Статуа на Лазар Личеноски во дворот на средно уметничко

Бронзена статуа на Лазар Личеноски висока два метра денеска во присуство на премиерот Никола Груевски и министерот за образование и наука Панче Кралев, беше

Read more

Ретроспективна изложба на Боро Митриќески во Даут пашин амам

Вечерва,  (понеделник, 30 мај 2011 година), со почеток во 19:00 часот во Националната галерија на Македонија, објект Даут пашин амам, ќе се отвори ретроспективната

Read more