Работилница за современ танц со словенскиот кореограф Урша Рупник

Работилница за современ танц на ФМУ – Скопје со словенскиот кореограф Урша Рупник, во соработка со кореографот вонр. професор на ФМУ, д-р Искра Шукарова…

Read more

Адријана Данчевска со своја кореографија во Ротердам

Младата кореографка Адријана Данчевска, која е дел од уметничкиот тим на Скопје танцов театар, во Ротердам ја подготвува кратката кореографија „Скеч“. Taa работи на

Read more

Отворен интернационалниот повик за „DANCELAB 2019“

Млади кореографи на возраст до 35 години од целиот свет можат да аплицираат на интернационалниот повик „DANCELAB 2019“, што е отворен до 15 јануари

Read more

Платформа-современ танцов перформанс во фоајето на ФМУ

Платформа-современ танцов перформанс како дел од соработката на Искра Шукарова со Чарлс Слендер Вајт и Лијан Бурнс од САД… На 16 ноември во 20

Read more

Мајкл Дамески – македонска гордост на светска танчерска сцена

Младиот Мајкл Дамески (Michael Dameski)  е 22 годишен Македонец од Австралија, кој изминатите неколку години гази на светска сцена. Роден е во Сиднеј, Австралија

Read more

Повикот за програмата за млади уметници „Инкубатор“ е отворен до 1 септември

Фросина Шуман и Исидора Краљевска, кои ја посетуваа Програмата за млади уметници „Инкубатор“ во областа на танцот под менторство на кореографката Рисима Рисимкин, ќе

Read more

Аплаузи за Искра Шукарова во Софија

Со “Роболеро” во авторство и кореографија на нашата Искра Шукарова синоќа заврши првата вечер на 9-от Фестивал на модерни танци во Софија. И првата

Read more

Јубилејно 10-то издание на Танц-фест

Престижниот „Танц фест“ од 7 до 29 април по десетти пат на македонската публика ќе и ги прикаже најдобрите современи танцови кореографии. Организаторите најавија

Read more

Лин Хваи-Мин со порака по повод Меѓународниот ден на танцот

Носителот на светската порака по повод Светскиот ден на танцот 29 Април, 2013 , тајванскиот изведувач и кореограф Лин Хваи-Мин, со свое обраќање во

Read more

Саша Ефтимова: Танцот ги спојува уметноста и културата и ги соединува сите нации низ светот

Порака на Саша Ефтимова, МОБ (балерина и кореограф) по повод Светскиот ден на танцот, 29 април: „Секоја сцена е големо игралиште. Светот е големо

Read more