На денешен ден: Роден е Крсте Петков Мисирков

Крсте Петков Мисирков е македонски филолог и историчар, великан на македонската национална преродба… Крсте Петков Мисирков (Постол, Егејска Македонија, денешна Грција, на 18 ноември

Read more

На денешен ден: Роден е Тоше Проески

На денешен ден, пред точно 40 години, роден е Тодор „Тоше“ Проески (25 јануари 1981 – 16 октомври 2007), со сигурност најголемиот и најпознатиот

Read more

На денешен ден: Формиран е ДЛУМ

На денешен ден (24 февруари 1946 година) во Скопје формиран е ДЛУМ. На иницијатива на македонските уметници Никола Мартиновски, Лазар Личеноски, Димо Тодоровски, Здравко

Read more

На денешен ден: Роден е Живко Чинго

Не денешен ден, 13 август 1936 година, во селото Велгошти, Охридско, е роден Живко Чинго, македонски раскажувач, романсиер и драматург. Неговите збирки раскази „Пасквелија“,

Read more