Стрип работилница во Штип

На 26 септември 2023 година (вторник), со почеток во 12 часот, во Американско катче – Штип ќе се одржи работилница за изработка на стрипови.

Read more

Македонски автор застапен во српска стрип-антологија

Неодамна во Студентскиот културен центар во Белград, Србија, беше промовирана најновата книга од едицијата „Линии на фронот“ во која со свој стрип е застапен

Read more

Мултимедијалната патувачка стрип изложба „CAN for Balkans“ доаѓа во Велес

По Романија, Албанија, Белгија и Србија, токму Велес ќе биде центар на стрип културата во Македонија. Уметници и сценаристи, стрип теоретичари, професори, љубители на

Read more

Јавен повик за избор на предлог концепти на Фестивалот “SKOPJE LIGHT FESTIVAL 2022”

Фестивалот на светлината – SKOPJE LIGHT FESTIVAL e културно-општествен настан на кој уметниците преку најразлични светлосни инсталации и видео проекции поставени на различни локации

Read more

Српската издавачка куќа „Систем стрипс“ со стрип-омнибус „Фронт линија“ во кој има и македонски автори

Во соседна Србија, деновиве беше објавен најновиот број на публикацијата „Линије фронта“ во која со свој стрип е застапен и македонскиот автор Владо Николовски.

Read more

Објавена книгата „Визуелна хроника на македонскиот стрип: 2000-2007“

Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес, со поддршка од Министерството за култура, деновиве го објави вториот том на „Визуелна хроника на македонскиот

Read more

Изложба на олдтајмери во недела во Скопје

Околу 50 луксузни и несекојдневни олдтајмери и 20-тина моторцикли ќе бидат дел од „Skopje Classic Day“ 2018 што ќе се одржи во недела (14

Read more

Наградени на меѓународниот стрип конкурс „Велес 2018“

Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес ги објави имињата на победниците на меѓународниот стрип конкурс, кои ќе бидат врачени на 16-от по

Read more