(видео) Прошетка низ изложбата на Павле Кузманоски

Неодамна (октомври 2020 година) во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, се одржа ретроспективната изложба на Павле Кузманоски.  COOLTURA.mk изработи видео со

Read more

На денешен ден: Роден е Момчило Петровски – Моцо

На денешен ден (12.11.) во 1936 година, во Куманово е роден академскиот уметник Момчило Петровски – Моцо. Завршил Академија за применета уметност во Белград

Read more

Националната галерија со три атрактивни изложби во трите објекти

И покрај тоа што изминатиот период на светско ниво е исполнет со бројни предизвици, ограничено движење и безброј безбедносни мерки, Националната галерија на Македонија

Read more

Универзална сала ќе се реконструира со 2 милиони евра

Универзална сала ќе се реконструира во постојната големина и со постојниот изглед. Град Скопје со ребалансот на државниот буџет кој е во собраниска процедура,

Read more

Изложбата „Како што е“ на Антони Мазневски во Чифте амам

„КАКО ШТО Е“ е наслов на најновиот ликовен проект на Антони Мазневски, кој ќе биде претствен на публиката во Националната галерија на Македонија, во

Read more

Изложба на Решат Амети до Даут пашин амам – 30 Години уметност

Националната галерија на Македонија информира дека во објектот Даут пашин амам ќе биде поставена ретроспективната изложба на академскиот сликар Решат Амети со наслов „30

Read more

(видео) Создавањето на „Изгреј љубов“ во Порта Македонија

Вака се создаваше „Изгреј љубов“… Од изгрејсонце, до зајдисонце на терасата – видиковец на Порта Македонија, дело на Цветанка Јованова Хермес.  Во рамките

Read more

Изложба „Сина резонанца“ на Антони Мазневски во КИЦ

Во КИЦ, вчера (понеделник, 19 октомври) беше отворена изложбата „СИНА РЕЗОНАНЦА“ од ликовниот уметник Антони Мазневски. Во салонот Империјал 2 изложено е Светлечко тело

Read more

Самостојна изложба на фотографии на Глигор Кондовски “На сцена”

Отворањето е на 17.10.2020 (сабота), во 14 часот во НУ “Музеј на тетовскиот крај” во Тетово, a фотографиите ќе бидат поставени до 31.10.2020 година.

Read more

Изложба „4 Пати слобода“ во МКЦ

На 14ти октомври во 20 часот во галеријата на Младинскиот културен центар ќе се отвори изложбата „4 Пати слобода“. „4 Пати слобода“ е заеднички

Read more