Промоција на четири изданија за македонскиот јазик во МАНУ

Денес (вторник, 7.7.2020 година) со почеток во 10:30 часот на Платото пред МАНУ ќе се одржи настанот: „Промоција на четири изданија за македонскиот јазик“.

Read more

IN MEMORIAM: Почина Љубинка Басотова (1934-2020)

Утрово (четврток, 18 јуни) во Скопје почина Љубинка Басотова, долгогодишен професор на Филолошкиот факултет во Скопје и еден од најистанатите класични филолози кај нас.

Read more

Бугарската академија на науки спори со МАНУ: Не постои македонски јазик

По вчерашната седница во Софија, Бугарската академија на науките се огласи со став дека македонскиот јазик не постои и оти тој е „писмено-регионална норма“

Read more

На денешен ден: Роден е Крсте Петков Мисирков

Крсте Петков Мисирков е македонски филолог и историчар, великан на македонската национална преродба… Д-р Крсте Петков Мисирков (Постол, Егејска Македонија на 18 ноември 1874

Read more

На денешен ден: Народната Влада ја утврди македонската азбука со 31 буква

Комисијата за јазик и правопис е формирана од Президиумот на АСНОМ во ноември 1944 година со цел да поднесе предлог за азбука и правопис

Read more

Промоција на книги на Наталија Андријевска и Бобан Карапејовски

Промоцијата на книгите „Прилози за македонската глаголска префиксација“ на Наталија Андријевска и „Јазикот и стварноста“ на Бобан Карапејовски, во Салонот 19,19 вечерва (понеделник, 4

Read more

На денешен ден: Починал Димитар Митрев

На денешен ден (24 февруари 1976 година) во Охрид умрел Димитар Митрев, македонски литературен критичар и есеист, публицист, академик, професор на Филолошкиот факултет во

Read more

IN MEMORIAM: Почина Рина Павловна Усикова

Во 86 година од животот во Москва почина академик Рина Павловна Усикова, македонист, славист, голем пријател на Македонија и на македонскиот народ. Вчера во

Read more

Изложба „Каде Sì слатко звучи – Патување низ историјата на италијанскиот јазик“

Изложбата „Каде Sì слатко звучи – Патување низ историјата на италијанскиот јазик“ ќе биде отворена денеска (понеделник, 15 октомври) во Народната и универзитетска библиотека

Read more

Предавање на Илија Чашуле за супстратната лексика во македонскиот јазик

Во Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) денеска (вторник, 2 октомври) предавање на тема: „За супстратната лексика во македонскиот јазик“ ќе одржи Илија

Read more