На денешен ден: Роден е Радован Павловски

На денешен ден (23 ноември 1937) во Ниш е роден Радован Павловски, македонски поет и академик. Потекнува од гостиварското село Железна Река. Студирал право

Read more

Нова книга „Концептот „магичниот реализам“ како културолошки феномен“

Објавена е нова книга, со наслов „Концетот ’магичен реализам’ како културолошки феномен“ од Драгана Евтимова. Изработката на корица е на Владимир Лукаш. Kнигата е

Read more

Антологијата „Игропис“ сo 22 македонски поети во неа

Од печат излезе Антологијата „Игропис“ во издание на Здружението за развој и едукација на културата и уметноста Фуснота. Приредувач на книгата е Драгана Евтимова,

Read more

Христо Петрески: Измирски очи

По неодамнешниот катастрофален земјотрес, кој ја зафати Турција и дел од Медитеранот, македонскиот поет Христо Петрески напиша песна посветена на Измир и неговите жртви…

Read more

Стефан Марковски со „Фауст го трча плебејскиот круг“ победник на конкурсот „Книжевен круг за проза“

Стефан Марковски со збирката раскази „Фауст го трча плебејскиот круг“ победник на конкурсот „Книжевен круг за проза“… Со одлука на стручна комисија, Друштвото на

Read more

Награден конкурс „Раскажувам фотографија“

Фондот на холкауст на Евреите од Македонија распишува конкурс за краток расказ инспириран од стари фотографии: „Раскажувам фотографија“ ТЕМА: Секоја недела, во петок, на

Read more

Ристо Василевски и Веле Смилевски учесници на Московскиот фестивал на словенските поезии

Вчера во Москва заврши Дванаесеттиот меѓународен фестивал на словенските поезии на кој учествуваа и македонските поети Ристо Василевски и Веле Смилевски. Годинашниот фестивал, одржан

Read more

„Црнотурци“од Хусеин Башиќ објавен на македонски јазик

Во издание на издавачката куќа „Слово“ од Скопје, во познатата едиција „100 словенски романи“, проект на тринаесет словенски земји кои соработуваат во рамки на

Read more

Зоран Пејковски добитник на наградата „Антев златник“.

Македонскиот писател Зоран Пејковски, кој веќе подолг период професионално се занимава со пишување, е добиник на наградата „АНТЕВ ЗЛАТНИК“. Професионалноста, а посебно во пишувањето

Read more