IN MEMORIAM: Почина Јован Балов

Почина македонскиот ликовен уметник Јован Балов (61) кој живееше и твореше во Берлин, Германија. Јован Балов имаше  своевидна амбасадорска улога за македонската култура кога

Read more

На денешен ден: Роден е Лазар Личеноски

На денешен ден е роден еден од основоположниците на современата македонска уметност Лазар Личеноски (26.03.1901, Галичник – 10.04.1964, Скопје). Во 1925 година дипломирал на

Read more

На денешен ден: Почина Никола Мартиноски

На денешен ден (7 февруари 1973) почина еден од доајените на македонското современо сликарство, Никола Мартиноски. Никола Мартиноски (Крушево, 18.08.1903 – Скопје, 7.2.1973) дипломирал

Read more

Перформанси на шведски уметници во Охрид

Денеска (понеделник, 12 август) во 20:00 часот во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид, со свој перформанс ќе се претстават група шведски уметници

Read more