Промоција на книгата „Македонскиот идентитет и македонското прашање“

Во Музејот на македонската борба денеска ќе се одржи промоција на постхумно објавената книга „Македонскиот идентитет и македонското прашање“ од авторите, универзитетски професори Ванче

Read more

Академија во МАНУ по повод 98 години од печатењето на македонскиот Абецедар во Грција

На 16 декември 2023 година, сабота, со почеток во 11 часот, во Македонската академија на науките и уметностите ќе се одржи свечена академија посветена

Read more

Постојана поставка „Музејот – Кустос на градот“ во МГС

На 24 ноември 2023 година во 19:30 часот, во Музејот на град Скопје ќе се отвори постојаната поставка „Музејот – Кустос на градот“. Изложбата

Read more

На денешен ден: Роден е Методија Андонов Ченто

Методија Андонов Ченто е роден на 17 август 1902 година во Прилеп во типично работничко македонско семејство кое живее под жезлото на заедничката држава Кралството

Read more

Советување на ИКОМ на темата „Музеи, одржливост и благосостојба“

Во пресрет на одбележувањето на 18 Мај – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ 2023,ќе се одржи Советување кое е традиционално организирано од страна на Здружението

Read more

IN MEMORIAM: Почина Петре Камчевски

Почина Петре Камчевски, историчар и хроничар на Кавадарци и Тиквешијата. Од Музеј галеријата Кавадарци, каде што своевремено беше кустос – советник историчар и директор,

Read more

За „Македонската песнарка“ на Ѓорѓија Пулевски од 1879 година

„Македонска песнарка“ нa Ѓорѓија Пулевски, објавена 1879 година во Софија, е првата одделна стихозбирка на македонски јазик во нашата литературна историја. Во оваа поезија

Read more

Творештвото на продукција Аристон – Придонес за Македонија и „За македонските работи“

Продукција АРИСТОН е создадена од м-р Никола Ристевски во 2019 година во Свети Николе, Овче Поле, Република Македонија, како последица од истражувачката работа, објавувањето

Read more

На денешен ден: Роден е Методија Андонов Ченто

Методија Андонов Ченто е роден на 17 август 1902 година во Прилеп во типично работничко македонско семејство кое живее под жезлото на заедничката држава

Read more

Советување „18 Мај – Меѓународен ден на музеите“ 2022 и награди за 2021 година

Здружението Македонски национален комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ), во рамките на своите активности од 1994 година навака, а по повод одбележување

Read more