Концерт под свеќи на виртуозот на виолина Марио Хосен и „Профундис“

Интимниот амбиент овозможува подлабока врска помеѓу публиката и изведувачите, создавајќи извонредно концертно искуство, наведуваат организаторите. Илјадници свеќи ќе ја осветлат сцената на Филхармонијата на

Read more

Македонската виолинистка Пламенка Трајковска на концерт во Истанбул

На престижниот фестивал „Жените од светот“ што ќе се одржи во Истанбул на 3 март ќе настапи македонската виолинистка Пламенка Трајковска со композиција со

Read more

Концерт на Музичка младина на Македонија во Салон 19 19

Вечерва, (27.11.2023, понеделник), во Културно информативниот центар – Салон 19:19 ќе се одржи концерт на Музичка младина на Македонија, со почеток во 19:19 часот.

Read more

IN MEMORIAM: Почина Кире Костов

Денес (27 јули 2023) по подолго боледување, почина големиот македонски композитор Кире Костов. Костов е роден 1949 година во Битола. Средно музичко училиште завршил

Read more

„Гајрет“ – концерт на Македонската Филхармонија со солисти од Македонија, Турција и Либан

Овој четврток (9ти февруари), оркестарот на Македонската филхармонија ќе го одржи концертот насловен „Гајрет“ на кој како солисти ќе настапат македонската перкусионистка Мојца Седеу

Read more

Барокна музика со виолинистот Владимир Костов

Овој четврток (10 ноември) во 20 часот, оркестарот на Македонската Филхармонија, ќе го одржи концертот насловен „Вида“ на кој како солист ќе настапи виолинистот

Read more

„Омаж на маестро Џамбазов“ со оркестарот на Македонската Филхармонија

Оркестарот на Македонската Филхармонија в четврток (3 ноември 2022) ќе го одржи концертот насловен „Омаж на маестро Александар Џамбазов“ во рамки на 45. издание

Read more

IN MEMORIAM: Почина маестро Фимчо Муратовски

Денеска (13 септември), на 91 годишна возраст, почина маестро Фимчо Муратовски, еден од основоположниците на диригентската уметност во земјава, и поранешен директор на Македонската

Read more

„Младите доаѓаат“ – концерт со учениците од државните училишта

Овој четврток (2 јуни 2022) во 20 часот, оркестарот на Македонската Филхармонија ќе го одржи концертот насловен „Младите доаѓаат“ на кој ќе настапат ученици

Read more

„Баланеску квартет“ во Македонската Филхармонија

Во просториите на Филхармонија во Скопје утре вечер (петок, 11 март) ќе настапи светски познатиот Баланеску квартет, а композициите кои ќе бидат изведени се

Read more