„Турандот“ повторно на сцената на Македонската опера и балет

Во Македонската опера и балет, на 9 февруари (среда) во 20 часот, ќе биде изведена операта „Турандот“ од Џакомо Пучини. „Турандот“ е опера во

Read more

Травијата од Џузепе Верди на сцената на МОБ

Моќна, динамична, привлечна, исполнета со емоции и страст се само дел од епитетите за „Травијата“ на Џузепе Верди, која ќе биде изведена вечерва (вторник

Read more

„Боеми“ од Пучини во МОБ

Во рамките на 47. Мајски оперски вечери, вечерва (среда, 22 мај 2019) со почеток во 20.00 часот, ќе биде изведено оперското ремек дело „Боеми“

Read more

Оперската претстава „Лучија од Ламермур“ на Гаетано Доницети во МОБ

Оперската претстава „ Лучија од Ламермур“- Гаетано Доницети… Во рамките на 47. Мајски оперски вечери, на 15 мај ќе се одржи психолошки фасцинантната опера

Read more

„Кармина Бурана“ на сцената на МОБ

Македонската опера и балет ја најавува моќната изведба на најпопуларната сценска кантата „Кармина Бурана“ од германскиот композитор Карл Орф. На 2 април со почеток

Read more

Oперската претстава „Риголето“ на сцената на МОБ

Македонската опера и балет Ви го најавува бисерот на оперската уметност – „РИГОЛЕТО“, едно од најголемите и најсилни оперски ремек-дела на таткото на операта

Read more

Мјузиклот Зона Замфирова на сцената на МНТ

На 3 Март (недела) во Македонскиот Народен Театар ќе гостува Театарот на Теразије од Белград, со мјузиклот Зона Замфирова. „ЗОНА ЗАМФИРОВА“ | Гостува Позориште

Read more

Спектакуларната „Турандот“ на сцената на МОБ

Операта „Турандот” од Џакомо Пучини ќе биде изведена на 1 март (петок) 2019 година, со почеток во 20.00 часот во Македонската опера и балет.

Read more

„Хофманови приказни” на Жак Офенбах на сцената на МОБ

Македонската опера и балет Ви ја најавува романтичарската опера „Хофманови приказни” на Жак Офенбах, во која поетот Хофман ги раскажува своите вонвременски приказни за

Read more

На денешен ден: Роден е Кирил Македонски

На денешен ден (19 јануари 1925) во Битола е роден Кирил Македонски, македонски композитор чие име е поврзано со настанувањето на првата македонска национална

Read more