Промоција на делото „Резбарени тавани, долапи и врати во Македонија“ од Анета Светиева

Во Институтот за етнологија и антропологија при Природно-математичкиот факултет во Скопје во среда (20 декември) во 12 часот ќе се одржи промоција на делото

Read more

Академија во МАНУ по повод 98 години од печатењето на македонскиот Абецедар во Грција

На 16 декември 2023 година, сабота, со почеток во 11 часот, во Македонската академија на науките и уметностите ќе се одржи свечена академија посветена

Read more

Постојана поставка „Музејот – Кустос на градот“ во МГС

На 24 ноември 2023 година во 19:30 часот, во Музејот на град Скопје ќе се отвори постојаната поставка „Музејот – Кустос на градот“. Изложбата

Read more

Омаж на Институтот за етнологија и антропологија за три великани на етнологијата

Во просториите на Институтот за етнологија и антропологија при Приридно-математичкиот факултет во Скопје во среда (31 мај), со почеток во 11 часот ќе се

Read more

Советување на ИКОМ на темата „Музеи, одржливост и благосостојба“

Во пресрет на одбележувањето на 18 Мај – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ 2023,ќе се одржи Советување кое е традиционално организирано од страна на Здружението

Read more

Одбележани 110 години од раѓањето на Кирил Пенушлиски, основоположник на македонската фолклористика

Институтот за македонска литература со научен собир одбележа 110 години од раѓањето на Кирил Пенушлиски (1912-2004), основоположник на македонската фолклористика, и половина век од

Read more

Творештвото на продукција Аристон – Придонес за Македонија и „За македонските работи“

Продукција АРИСТОН е создадена од м-р Никола Ристевски во 2019 година во Свети Николе, Овче Поле, Република Македонија, како последица од истражувачката работа, објавувањето

Read more

Омаж за македонските етнолози

На 9 јуни (четврток) во 12 часот во просториите на Институтот за етнологија и антропологија ќе се одржи омаж за македонските етнолози Бранислав Русиќ,

Read more

Советување „18 Мај – Меѓународен ден на музеите“ 2022 и награди за 2021 година

Здружението Македонски национален комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ), во рамките на своите активности од 1994 година навака, а по повод одбележување

Read more

Источен петок (Балаклија) во Битола и битолско

ИСТОЧЕН ПЕТОК – БАЛАКЛИЈА е православен верски празник кој се слави во четврток и петок, по ВЕЛИГДЕН. Имено, Пред повеќе од еден век, по

Read more