Kнижевно-теориската студија „Психофилозофемите во повеќеслојните структури на романите Папокот на светот и Еретички писма“ на Верица Мукоска

Објавена студијата „Психофилозофемите во повеќеслојните структури на романите Папокот на светот од Венко Андоновски и Еретички писма од Стефан Марковски“ на Верица Мукоска Деновиве

Read more

Бранислав Светозаревиќ ги заќуте бугарските новинари во Мала Преспа во Албанија

Докторот по историски науки и поранешен директор на Музејот на македонската борба, д-р Бранислав Светозаревиќ им одржа вистинска лекција на група бугарски новинари, кои

Read more

Дали некој од шестмината кандидати за ректор ќе успее да го издигне УКИМ од академското дно?

На факултетите и институтите во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје, на 30 мај од 12 до 14 часот ќе се спроведе гласање

Read more

Стотина академици, научници и професори ги отфрлаат одлуките на комисијата која преговараше со Бугарија

Македонската наука со индигнација ги отфрла препораките на „Комисијата за ревизија на македонската историја“ како псевдонаучни, ништовни и нерелевантни. Tаканаречените “Препораки за заедничко одбележување

Read more

Промени во македонските учебници за историските личности: Ова се препораките на македонско-бугарската меѓувладина комисија

Препораки на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања усвоени од страна на Заедничката меѓувладина комисија формирана согласно Договорот за пријателство, добрососедство

Read more

Комеморација по повод смртта на акад. Луан Старова во МАНУ

По повод смртта на акад. Луан Старова, Македонската академија на науките и уметностите, Друштвото на писателите на Македонија и Катедрата за романски јазици и

Read more

IN MEMORIAM: Почина академик Луан Старова

Денес (24 февруари 2022 година), во Скопје почина академик Луан Старова, на 81 годишна возраст. Акад. Луан Старова е роден на 14 август 1941

Read more

IN MEMORIAM: Почина проф. д-р Владимир Давчев

Во Скопје на 10.08.2021 г., на 59 годишна возраст почина проф. д-р Владимир Давчев, редовен професор на Институтот за родови студии на Филозофскиот факултет

Read more

Правописот на македонскиот јазик денес го слави 76от роденден

На 7 јуни 1945 година со решение на Министерството за народна просвета на Демократска Федеративна Македонија, озаконет е Правописот на македонскиот јазик, чиј дефинитивен

Read more