Промоција на „Средни години“ од Алеш Мустар

Во рамките на „Мал новогодишен саем на книга“ во МКЦ, вечерва ( петок, 27.12.2019, од 19 часот) ќе се одржи промоција на „Средни години“

Read more

Поетско читање во чест на Блаже Конески

Поетско читање во чест на Блаже Конески – ЈАЗИКОТ Е НАШАТА ТАТКОВИНА, во организација на Друштвото на писателите на Македонија. Во петок, на дваесетти

Read more

Валерио Орлиќ: Поетите се светилничари на животот

Да се биде поет во денешно време е силна светлост која низ пламенот на зборовите ги упатува суптилните и нежни души кон совршенството на

Read more

Александар Шпатов (писател од Бугарија): Англичаните го имаат „Хари Потер“, а ние и „Хари Потер“ и „Итар Пејо“

Во денешно време се чита повеќе од порано, но многу е битно како се чита. Се чита побрзо, но со помалку разбирање, без внимание

Read more

Промоција на „Медиумскиот егзил на книжевноста во македонската култура“ од Александра Јуруковска

Во сабота, 13 јули 2019 година, со почеток во 20:00 часот, во Jazz club „ДЕПО“ во Струмица, ќе се одржи промоција на книгата од

Read more

Алек Попов: Историјата ја изеде културата

Во литературните кругови се’ е толку сериозно, тешко и драматично. Таму е неприфатливо човек да се смее. Во Бугарија книгите со хумор многу поретко

Read more

Промоција на „Медиумскиот егзил на книжевноста во македонската култура“ на Александра Јуруковска

Излезе од печат втората книга „Медиумскиот егзил на книжевноста во македонската култура“ на Александра Јуруковска. Промоцијата ќе се одржи на 12 април (петок) во

Read more

Манифестацијата „100 000 поети за промена“ по осми пат

На 15 декември 2018 година со почеток во 19:00 часот во кино салата на Кафе бар Селект на осмото издание на меѓународната манифестација „100

Read more

Енес Халиловиќ: Денешните писатели се калкуланти

Халиловиќ е одличен познавач на книжевните текови на Балканот и Европа, творец на списанието „Сент“ и веб-порталот за книжевност Екерман. Отворен, непосреден и досетлив

Read more

Промоција на книга од Васил Тоциновски

Станува збор за компаративни анализи во кои главна тема се вечно актуелните дводомни писатели, а временски проследени се автори и дела, пројави и манифестации

Read more