Гоце Делчев, средновековниот и раноосманлискиот период – теми на новиот состанок на Комисијата

Содржината во македонските учебници по историја за средновековниот период и раноосманлискиот период ќе биде тема на 11. средба на македонско-бугарската Мешовита комисија за историски

Read more

Македонскиот пат кон Западот заглави на Исток

Сево ова што се случува со нашиот источен сосед, навистина станува смешно. Едноставно, човек да не знае кој пат попрво да го фати, и

Read more

Бугарската академија на науки спори со МАНУ: Не постои македонски јазик

По вчерашната седница во Софија, Бугарската академија на науките се огласи со став дека македонскиот јазик не постои и оти тој е „писмено-регионална норма“

Read more

Александар Шпатов (писател од Бугарија): Англичаните го имаат „Хари Потер“, а ние и „Хари Потер“ и „Итар Пејо“

Во денешно време се чита повеќе од порано, но многу е битно како се чита. Се чита побрзо, но со помалку разбирање, без внимание

Read more

Изложба „Интеграција на идентитети“ во Мала станица

Во Националната галерија, објект Мултимедијален центар „Мала станица“ на 26 Jули 2019 (петок) со почеток од 20.00 часот, ќе биде отворена изложбата „Интеграција на

Read more

Недела на македонскиот филм во Софија

Од 21 до 27 јануари во Софија, Бугарија ќе се одржи „Недела на македонскиот филм“. Ќе бидат прикажани филмовите „Gypsy Magic“ на Столе Попов,

Read more

Бугарија ја затвора Агенцијата за Бугарите во странство

Премиерот на Бугарија, Бојко Борисов најави дека Владата планира да ја затвори Државната агенција за Бугарите во странство, по скандалот со незаконско издавање на

Read more

Заседава заедничката Комисија за историја помеѓу Македонија и Бугарија

Втората средба на заедничката експертска Комисија за историски и образовни прашања, помеѓу Македонија и Бугарија ќе се одржи денеска и утре во Скопје. Согласно

Read more

Македонија и Бугарија со посебна програма за културната соработка

Бугарската Влада одобри нацрт Програма за соработка во областа на културата меѓу Министерството за култура на Република Бугарија и Министерството за култура на Република

Read more

Успешен настап на филмските аматери од Битола во Шумен

Млади филмски аматери, членови на кино клубот „Студио Милтон Манаки“ Битола успешно се претставија на меѓународниот фестивал на филмски аматери што се одржа во

Read more