Современиот македонски литературен јазик од Другарството (1903) до АСНОМ (1944)

Историјата на современиот македонски литературен јазик и правопис не почнува од 1945 година, туку неговите теоретски и практични основи се поставени во Македонското научно-литературно

Read more

Комеморација по повод смртта на акад. Луан Старова во МАНУ

По повод смртта на акад. Луан Старова, Македонската академија на науките и уметностите, Друштвото на писателите на Македонија и Катедрата за романски јазици и

Read more

IN MEMORIAM: Почина академик Луан Старова

Денес (24 февруари 2022 година), во Скопје почина академик Луан Старова, на 81 годишна возраст. Акад. Луан Старова е роден на 14 август 1941

Read more

IN MEMORIAM: Почина Радован Павловски

На 84 години, вчера (22 февруари) замина македонскиот поет, есеист, патописец и публицист, академикот Радован Павловски, наречен и „принц на метафорите“. Веста ја соопштија

Read more

МАНУ: Македонскиот јазик има просторен и временски континуитет, македонскиот идентитет има етнокултурна посебност

Македонскиот јазик и неговите дијалектни разновидности имаат и просторен континуитет (македонските дијалекти постојат и надвор од границата на денешна Македонија) и временски континуитет (македонскиот

Read more

Изложба „Од уметничката ризница на Бигорскиот манастир“ во МАНУ

Изложбата „Од уметничката ризница на Бигорскиот манастир“ денеска (четврток, 8 октомври), на пладне, ќе биде отворена во Ликовниот салон на Македонската академија на науките

Read more

Во МАНУ донеле одлука за промена на името

Македонската академија на науките и уметностите ги прифатила сугестиите на Владата, за промена на името, објави Алфа ТВ.   Претседателството на МАНУ донеле одлука

Read more

Симпозиум за религиските трансформации во МАНУ

На 19 и 20 септември во Скопје ќе се одржи меѓународен научен симпозиум под наслов „Романизирање на ориентални богови? Религиски трансформации во балканските провинции

Read more