СКРМ: Владата предлага убиство на Синдикатите

Синдикатот на културата на Република Македонија испрати соопштение до јавноста дека откако го добиле извадокот од нацрт-записникот од 88-та седница на Владата на РСМ

Read more

Се одбележува Денот на македонскиот јазик

Со неколку настани денеска ќе биде одбележан Денот на македонскиот јазик – 5 Мај, кој беше прогласен во 2019 година со одлука на Владата.

Read more

Очигледно само кај нас, пописот е трка!

Еве, и тоа шоу заврши. И како и секогаш, неславно а скандалозно. Обичниот народ е збунет, политичките партии поларизирани, етнички поделени, верски разделени, и

Read more

Власта која ги истроши сите џокери, прашање е кога ќе тресне од земја!

Навистина е смешно кога една гарнитура на власт, кога ќе направи нешто што е повеќе од очигледно дека е злоупотреба, дури и доколку законот

Read more

Културата повторно извиси

Поминаа скоро три месеци од предупредувачкиот протест на вработените во областа на културата.  Протестот на кој за прв пат после бог знае колку време се обединија не

Read more

Хисни Исмаили – нов министер за култура

Телевизија Алсат од извори во владата го дозна името на еден од новите владини министри. Според нивните извори, станува збор за универзитетскиот професор, Хисни

Read more

Ќе се формира НУ „Гостиварски театар“

Владата ја разгледа Информацијата за потребата за основање нова национална установа „Гостиварски театар“ во Гостивар. Притоа донесе Одлука за нејзино основање, имајќи го предвид

Read more