Без национална самосвест нема функционална држава

Македонија е навистина интересен феномен. Сo самото тоа што за многу политички и општествени промени сме лабораториски заморче и сме подложни на туѓи експерименти, покажува

Read more

Современиот македонски литературен јазик од Другарството (1903) до АСНОМ (1944)

Историјата на современиот македонски литературен јазик и правопис не почнува од 1945 година, туку неговите теоретски и практични основи се поставени во Македонското научно-литературно

Read more

Година која ќе сакаме да ја заборавиме, а не смееме!

Уште една одвратна нова година за Македонија и македонскиот народ. После годините на прогон и предавства, дојдоа две ужасни Корона години кои ќе растурија,

Read more

Со една радиодифузна такса ве купија!

Не можам, а пред новогодишно да ги пецнам сите оние кои мислеа дека со доаѓање на оваа владејачка структура работите ќе одат на подобро.

Read more

За лажните идеали, историските вистини и јазикот

Навистина е фасцинантно колку често ликови со ограничено знаење шират лаги и невистини преставувајќи ги како историски факти, доведувајќи ги во заблуда читателите по

Read more

„Возот в снег“

Насловот е инспириран од книгата „Возот в снег“ (хрватски: Vlak u snijegu), роман за деца на хрватскиот писател Мато Ловрак, објавен во 1931 година.

Read more

Власта која тоне, го влече и сопствениот народ кон бездната!

Не знам дали е ова обележје само на македонските политичари, или е дел од „мајндсетот“ и на други низ светот, ама постои едно правило:

Read more

Вапцаров обединува!

Викендов се случи нешто што долги години беше мисловна именка во Бугарија, па дури и во Пиринскиот крај. Се отворија простории (културен клуб) на

Read more

За „Македонската песнарка“ на Ѓорѓија Пулевски од 1879 година

„Македонска песнарка“ нa Ѓорѓија Пулевски, објавена 1879 година во Софија, е првата одделна стихозбирка на македонски јазик во нашата литературна историја. Во оваа поезија

Read more

Народот не сака повеќе да е жртвено јагне

Навистина не можам да го сфатам однесувањето на функционерите и политичарите кога во обид политички да поентираат, го малтретираат народот! Нај актуелно е ова

Read more