Македонското етнолошко богатство ги воодушеви Хрватите, за Министерството за култура истото не било од национален интерес

Оригинални македонски носии со фасцинантни декорации на везови и бои, кошули, свилени марами, накит и над 200 предмети се изложени во Дубровачки музеи –

Read more

На денешен ден: Роден е Васко Ташковски

На денешен ден е роден академик Васко Ташковски (Нижеполе, Битолско, 31 август 1937), македонски сликар, водечки претставник на надреализмот, фантастичното сликарство, еколошките и космичките

Read more

Теодора Ристевска: Бидете љубопитни и не заборавајте да го искористите стравот во ваша полза

Програмата за млади истражувачи е од важно значење на секој образовен систем во една држава. Тоа значи подмладување на постојниот кадар како и можност

Read more

На денешен ден: Роден е Васко Ташковски

На денешен ден, роден e Васко Ташковски (Нижеполе, Битолско, 31 август 1937), македонски сликар, водечки претставник на надреализмот, фантастичното сликарствo во македонската ликовна уметност,

Read more

Концерт на „Битола отворен град 2019“ со Психомодо Поп, Ласт Експедишн и Дивље Свиње

Голем музички концерт на „Битола отворен град 2019“ со Психомодо Поп, Ласт Експедишн и Дивље Свиње на  30 јуни 2019 (недела) со почеток во

Read more

Битола Шекспир Фестивал 1 ден

Вчера (23 јуни) свечено отворен Битола Шекспир Фестивалот под мотото “… И на крајот вистината ќе се дознае.” Веќе 7-ма година, Битолскиот театар станува

Read more

Започнува „Битола Шекспир Фестивал“ 2019

По 7-ми пат епско патување во Битола на Интернационалниот Шекспир Фестивал, оваа година под мотото:  „…И на крајот вистината ќе се дознае“ …. „

Read more

Битола по седми пат го одбележува 30-ти април – Меѓународниот ден на џезот

Младински културен центар – Битола (официјален УНЕСКО младински клуб), реализира континуирани активности во текот на целата година во насока на промовирање на човековото достоинство

Read more

Одбележан светскиот ден на поезијата во Битола

Одбележан светскиот ден на поезијата со разговор за книгите „Некои златни времиња“ од Васил Тоциновски и „Судбината на буквите“ од Мирјана Стојановска… Во Народната

Read more

Фестивалот „Манаки“ со награда за придонес кон филмската уметност

Фестивалот „Браќа Манаки“ добитник на меѓународната награда на ИМАГО за исклучителен придонес за филмската уметност… Утре (сабота, 16 март) во Белград, на Интернационалниот фестивал

Read more