„Културњаците“ ќе ви ја скројат капата!

Џабе преку своите директори марионети се трудите да пикнете луѓе, џабе се форсираат проекти кои не проаѓаат, и џабе е омразата за колективниот и

Read more

Никој не е вечен!

Фасцинантни времиња. Обично актуелната власт среде лето ги правеше сите можни подметнувања, гласања, афери, сплетки и мајмунлуци, летово излезе обратно…им излегоа еден куп афери,

Read more

Јане Теохаревски: Добив инспирација од поезијата на романскиот поет Александру Мачедонски

Разговор со историчарот на уметност Јане Теохаревски, поврзано со романскиот град Темишвар, град на европската култура 2023 и неговото учество на самата манифестација. Теохаревски

Read more

Сагата за Универзалната

Веќе станува смешно се она што се случува со Универзалната сала. Сагата која трае повеќе од десетина години, веќе се губи поентата за истото

Read more

Општина Кисела Вода со поддршка за локалната културна сцена

Уметници, културни работници и здруженија на граѓани кои извршуваат јавен интерес од локално значење во културата, од денес можат да апицираат на објавениот конкурс

Read more

Синдикат за култура (СКРМ): „Нов Закон за плати во јавниот сектор или своеволие над законот“

Иако најавуван со голем пи-ар како ставање ред на платите во јавниот сектор, предложениот нацрт-закон е своевиден преседан својствен за диктатури, квазидемократии и хибридни

Read more

Зa „Дијалектите на македонскиот јазик како нематеријално културно наследство“

Делото „Дијалектите на македонскиот јазик како нематеријално културно наследство (стручно-правни аспекти)“ од авторот м-р Александар Јорданоски е стручна монографија која излегува од печат во

Read more

СКРМ: Владата предлага убиство на Синдикатите

Синдикатот на културата на Република Македонија испрати соопштение до јавноста дека откако го добиле извадокот од нацрт-записникот од 88-та седница на Владата на РСМ

Read more

Автоцензура

Навистина не можам да сфатам до каде оди сервилниот и полтронскиот однос на некои ликови, од позиција на моќ и власт. Го разбирам моментот

Read more

Сагата на скопскиот Аквадукт

Од кога Македонија стана независна држава, на големо се зборува за скопскиот Аквадукт. Претходно, иако дел од населението знаеше за него, во медиумите не

Read more