IN MEMORIAM: Почина Драги Михајловски

Денес (21 февруари 2022), по долгогодишно боледување, на 71 годишн возраст почина проф. д-р Драги Михајловски, еден од најреномираните македонски писатели и преведувачи, кој

Read more

„Делфинот“ на Александар Прокопиев објавен во Словенија

Збирката раскази „Делфинот (приказни за видливото и невидливото)“ на истакнатиот македонски писател Александар Прокпиев деновиве излезе од печат во превод на словенечки јазик. Издавач

Read more

IN MEMORIAM: Почина Тања Урошевиќ

По тешко боледување денес почина македонската прозаистка и книжевна преведувачка Тања Урошевиќ. Авторка е на романите „Аквамарин“ (2004), „Превид“ (2008) и „Ура, Арал!“ (2019),

Read more

Марија Гиревска: „Улис“ ме научи како да го читам и него и кој било друг писател

Да се познава теологијата, и посебно Светото писмо, е неопходно за да може да се чита и да се разбере европската книжевност… Преводот на

Read more

Поезија од Стефан Марковски објавена на кинески

Поетски избор од Стефан Марковски е вклучен во јунскиот број од книжевното списание Chinese Language monthly кое излегува еднаш месечно од 1952 година, вброено

Read more

Промоција на преводи на романи на академик Луан Старова на хрватски јазик

Во свечената сала на МАНУ на 9 мај 2019 година, со почеток во 12:00 часот ќе се одржи промоција на четири романи објавени на

Read more

Издание на романот „Осмото светско чудо“ на Плевнеш на албански јазик

Во издание на издавачката куќа од Приштина „Армагедон“, деновиве излезе од печат албанскииот превод на романот „Осмото светско чудо“ од македонскиот писател Јордан Плевнеш.

Read more

Нов превод на нобеловката Алис Манро на македонски

Во издание на Бегемот излезе нов превод на нобеловката Алис Манро. „Мил живот” е збирка од 15 врвни раскази на една од најголемите современи

Read more

Избор поезија од Оскар Давичо во издание на „Везилка 2011“

Во издание на „Везилка 2011“ излезе од печат стихозбирката „Покривот на луњата” – обемен избор од поезијата на Оскар Давичо, еден од водечките српски

Read more

Промоцијата на нови дела од едицијата Нобеловци

Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска утре (понеделник, 15.4.2013 година) во 13:00 часот во Бизнис салата на Скопски саем ќе се обрати на промоцијата на

Read more