За лажните идеали, историските вистини и јазикот

Навистина е фасцинантно колку често ликови со ограничено знаење шират лаги и невистини преставувајќи ги како историски факти, доведувајќи ги во заблуда читателите по

Read more

Зa „Дијалектите на македонскиот јазик како нематеријално културно наследство“

Делото „Дијалектите на македонскиот јазик како нематеријално културно наследство (стручно-правни аспекти)“ од авторот м-р Александар Јорданоски е стручна монографија која излегува од печат во

Read more

За што всушност се преговара?

Понекогаш треба да се прашаме самите себе дали знаеме каде тераме? Која ни е целта, идејата, концептот, каде и кога сакаме да стигнеме, и

Read more

Говорната комуникација кај децата од предучилишна и раната училишна возраст

Говорот и јазикот како средство за комуникација отсекогаш го привлекувале вниманието на научниците од многу научни дисциплини. Го привлекувале вниманието и на лингвистите, и

Read more

Јазикот наш насушен

Веќе подолго време добар дел од политичарите системски си ја разнебитуваат државата, и се она што е македонско. Македонскиот јазик е еден од основните

Read more

Револуционерен настан во организација на Институтот за македонска литература

Универзитетските центри и факултетите обично се познати по својата воздржана, конзервативна политика во однос на современите трендови и новите културно-уметнички појави и пројави. Тие

Read more

На денешен ден: Народната Влада ја утврди македонската азбука со 31 буква

Комисијата за јазик и правопис е формирана од Президиумот на АСНОМ во ноември 1944 година со цел да поднесе предлог за азбука и правопис

Read more