Македонскиот јазик одекна во Тирана – Свечено отворање на лекторат по македонски јазик, литература и култура во Албанија

Македонскиот јазик денес (18 јануари 2024) одекна од срцето на Тирана. На Факултетот за странски јазици при Универзитетот во Тирана повторно беше отворен Лекторатот

Read more

Дали некој од шестмината кандидати за ректор ќе успее да го издигне УКИМ од академското дно?

На факултетите и институтите во состав на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје, на 30 мај од 12 до 14 часот ќе се спроведе гласање

Read more

Конкурс за запишување студенти на прв циклус студии во 2022/2023 на УКИМ

Конкурсот за запишување студенти на прв циклус студии во учебната 2022/2023 година на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје. Најголемиот универзитет во земјава

Read more

Образованието, литература и културата имаат моќ да застанат над политиката

Македонскиот јазик се изучува на осум универзитети во светот, каде што предаваат лектори што ги испраќа Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура,

Read more

Нацрт-концепцијата за основно образование неприфатлива за Педагошкиот факултет

Педагошкиот факултет „Св. Климент Охридски“ – Скопје, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје излезе со став во врска со новата Нацрт-концепција за

Read more

Десетто издание на инженерскиот натпревар EBEC во организација на БЕСТ – Скопје

Борд на Европски Студенти по Технологија – БЕСТ Скопје го најавува десеттото јубилејно здание на најголемиот европски инженерски натпревар – EBEC, кое оваа година

Read more

Висока делегација од Москва во посета на УКИМ

Од денеска до 13 јуни по покана на ректорот на Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” во Скопје проф. д-р Велимир Стојковски, во официјална посета

Read more

Конференција за говорот на омраза на Интернет

Денеска (понеделник, 24 февруари, 2014), на Правниот факултет „Јустинијан I“ – Скопје, со почеток во 12:00 часот ќе се одржи Kонференцијата на тема „Правните

Read more

Научен собир на млади македонисти

Од 16 до 18 мај 2013 г. на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ ќе се одржи Осмиот научен собир на млади македонисти. Овогодишниот собир се карактеризира

Read more

Предавање за Холокаустот на Филозофскиот факултет

Утре (четврток, 4 април 2013) на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје со почеток во 10:30 часот, ќе биде одржано

Read more