Правописот на македонскиот јазик денес го слави 76от роденден

На 7 јуни 1945 година со решение на Министерството за народна просвета на Демократска Федеративна Македонија, озаконет е Правописот на македонскиот јазик, чиј дефинитивен

Read more

Емил Ниами: Колегите автори да не попуштаат и да се спротивстават на ваквиот чин на обесценување на нивниот труд

По одредени реакции од невладиниот сектор и отстранувањето на зборови од Дигиталниот толковен речник на македонски јазик со пејоративно значење, дојде до бројни реакции

Read more

Катица Ќулавкова: Полувистините ја доведоа Македонија во драматична ситуација која се заканува да биде трагична

Полувистините и полузнаењата ја доведоа Македонија и македонскиот народ во драматична ситуација која се заканува да биде трагична. Толкуваат идентитет на јазик политичари кои

Read more

Неколку зборови за македонскиот литературен јазик

„Неколку зборови за македонскиот литературен јазик“ е петтата статија од книгата на Крсте Петков Мисирков, „За македонцките работи“. (Во оригинал статијата е: „Неколку зборој за

Read more

МАНУ: Македонскиот јазик има просторен и временски континуитет, македонскиот идентитет има етнокултурна посебност

Македонскиот јазик и неговите дијалектни разновидности имаат и просторен континуитет (македонските дијалекти постојат и надвор од границата на денешна Македонија) и временски континуитет (македонскиот

Read more

„Црнотурци“од Хусеин Башиќ објавен на македонски јазик

Во издание на издавачката куќа „Слово“ од Скопје, во познатата едиција „100 словенски романи“, проект на тринаесет словенски земји кои соработуваат во рамки на

Read more

Бугарската академија на науки спори со МАНУ: Не постои македонски јазик

По вчерашната седница во Софија, Бугарската академија на науките се огласи со став дека македонскиот јазик не постои и оти тој е „писмено-регионална норма“

Read more

„Ватикан њуз“ го воведе и македонскиот јазик во употреба

На месец дена пред официјалната посета на папата Франциск на Македонија, закажана за 7 мај, „Ватикан њуз“ го додаде македонскиот јазик на својата веб-страница

Read more

Промовирана книгата „Како го читам Конески“ во Небрегово

Блаже Конески е великан на македонската граматика, на правописот на современата литература и е наддржавен авторитет, порачаа учесниците на денешната промоција на четвртата книга

Read more

Промоција на софтвер за синтеза на говор на македонски јазик

Денеска ( 13 март, 2013 година, среда) со почеток во 11:30 часот, министерот за информатичко општество и администрација, Иво Ивановски и министерот за труд

Read more