Руската пијанистка Злата Чочиева со концерт во Охрид

Младата руската пијанистка Злата Чочиева, на 3 март ќе одржи концерт во рамките на фестивалската програма на Охридско лето како дел од настаните надвор

Read more

Концерт на класична музика во младите српски солисти Александра Петровиќ и Стеван Каранац

Младите српски солисти Александра Петровиќ и Стеван Каранац заедно со Српскиот камерен оркестар на 12 јануари ќе настапат во црквата „Света Софија“ во организација

Read more

Обичаи и верувања – Записи и натписи

Оваја книга за продавање. Кој ќе ја сака нека готви осом грош, нека ја купи од попа Кирила од манастир Пречиста, Крнино глаголемиј, велаќим,

Read more

Дискаверер: Не одете во Дубровник, посетете го Охрид

Меѓународниот туристички портал Дискаверер (The Discoverer) направи листа на пет популарни дестинации кои би требало да се избегнуваат поради метежот и негативниот став кон

Read more

Поетски портрет на добитникот на „Златен венец“ Адам Загајевски во Охрид

Во рамки на 57. Струшки вечери на поезијата денеска (сабота, 25 август) ќе се одржи поетски портрет со годинашниот добитник на „Златен Венец“ Адам

Read more

Претставен поетскиот портрет на академикот Радован Павловски

Творештвото на истакнатиот македонски поет, академик Радован Павловски е синоним и достоинство на македонското поетско пеење и стои рамо до рамо со најистакнатите поетски

Read more

Кинеска музика со бамбусови флејти на „Охридско лето“

Кинескиот оркестар на бамбусови флејти вечерва (сабота, 18 август) ќе музицира за публиката на фестивалот „Охридско лето“. Концертот ќе се одржи во црквата „Света

Read more

Шпански танци со усна хармоника и пијано на „Охридско лето“

Музичката програма на фестивалот „Охридско лето“ вечерва (17 август) продолжува со концерт на шпанските уметници Антонио Серано и Констанца Лехнер. Виртуозот на усна хармоника

Read more

Концерт „Вино и Џез“ со Владимир Четкар оваа сабота во Охрид

Оваа сабота, 18 август, Владимир Четкар ќе го одржи традиционалниот концерт „Вино и Џез“ во Охрид, во Хотел Филип. Ова е четврта година по

Read more

(фото) Полни гледалишта и бројна публика од различни генерации на „Охридско лето“

Полни гледалишта, квалитетна програма наменета за публика од сите возрасти, настани што долго ќе се паметат донесе годинешното 58-мо издание на фестивалот „Охридско лето“

Read more