Балкански фестивал на народни песни и игри во Охрид

Балканскиот фестивал на народни песни и игри во организација на Националната установа Центар за култура “Григор Прличев”-Охрид, од 5 -ти до 8 -ми јули 2019 година година ќе го одбележи 58-то реномирано издание како најстара фолклорна манифестација на Балканот на која се афирмираат културните достоинства на народите.

Програмските придобивки, квалитетот на презентацијата на фолклорниот материјал и можноста тој да биде отворена сцена за кумуникација на културите на народите придонесе овој фестивал да биде застапен во каталогот на ИОВ и ЦИОФФ на најзначајни фолкорни манифестации во светот.

Покровител на Фестивалот е Собранието.

Организирањето на фестивалот е овозможено со материјална помош на Министерството за култура и пријателите на фестивалот. Во рамките на фестивалот се одржуваат и изложби кои секогаш биле блиски на ориентацијата на фестивалот.

Свеченото отворање на фестивалот е на 05.07.2019 година (петок) во терминот од 20:30 часот на сцената во Долни Сарај, со програмата на Ансамблот за народни игри и песни на Македонија “ТАНЕЦ”.

You May Also Like