Kонцерт на квартетот „Асасело“ во црквата „Света Софија“

Музичката програма продолжува со концерт на квартетот „Асасело“, со уметниците Ростислав Кожевников на виолина, Барбара Штрајл – виолина, Јустина Шлива – виола и Тееми

Read more

Балкански фестивал на народни песни и игри во Охрид

Балканскиот фестивал на народни песни и игри во организација на Националната установа Центар за култура “Григор Прличев”-Охрид, од 5 -ти до 8 -ми јули

Read more

На денешен ден: Почина Вангел Наумовски

На денешен ден почина македонскиот уметник Вангел Наумовски (22.03.1924, Охрид – 13.06.2006, Охрид)… Овој охридскиот сликар, кого Салвадор Дали го нарече „сликар од бајките“,

Read more

Промоција на „ЦВЕТОТ-психосеанса“ од Брсјак

Промоција на книгата „ЦВЕТОТ-психосеанса“ од С.Н. Брсјак, денес (четврток, 30 мај) во 13 часот во Библиотеката „Григор Прличев“ во Охрид ќе биде промовирана најновата

Read more

Репертоар во НУЦК “Григор Прличев” – Охрид за месец мај 2019

Репертоар за месец мај 2019 година во НУЦК “Григор Прличев” – Охрид… ПЕТОК, 03.05.2019 година “АНАЛФАБЕТ” – комедија според Бранислав Нушиќ, режија Ѓорѓи Ризески.

Read more

Изложба на Александар Илиевски „Биди вода“

Прва самостојна изложба на Александар Илиевски на која има работено последните четири години , со назив „БИДИ ВОДА“… На овој настан се поканети сите

Read more

Гостување во Охрид на „Првин ќе ме земеш, после ќе ме…“ на скопскиот Театар Провокација

ТЕАТАР ПРОВОКАЦИЈА од Скопје гостува во НУЦК “Григор Прличев” – Охрид со претставата „ПРВИН ЌЕ МЕ ЗЕМЕШ ПОСЛЕ ЌЕ МЕ … ” среда 10.04.2019

Read more

Репертоар за април 2019 во ЦК “Григор Прличев” – Охрид

Репертоар за месец април 2019 година во НУЦК “Григор Прличев” – Охрид… ПЕТОК, 05.04.2019 година “АНАЛФАБЕТ”- комедија според Бранислав Нушиќ режија Ѓорѓи Ризески.Играат: Горан

Read more

На денешен ден: Роден е Вангел Наумовски

На денешен ден е роден македонскиот уметник Вангел Наумовски (22.03.1924, Охрид – 13.06.2006, Охрид). Овој охридскиот сликар, кого Салвадор Дали го нарече „сликар од

Read more

Концерт на руската пијанистка Злата Чочиева

„Охридско лето“ за љубителите на уметноста викендов носи ново музичко доживување преку настапот на младата руската пијанистка со светска слава, Злата Чочиева. Публиката ќе

Read more