На денешен ден: Загина Тоше Проески

Македонија и целиот Балкан тагуваат и се сеќаваат на Тоше Проески, кој на денешен ден пред 16 години (16 октомври 2007) трагично го загуби

Read more

IN MEMORIAM: Почина Владимир Ендровски – Љац

Почина македонскиот актер Владимир Ендровски – Љац (1963 – 2023), член на ансамблот на МНТ… Со огромно жалење ја споделуваме веста за заминувањето на

Read more

IN MEMORIAM: Почина Митко Апостоловски

Почина познатиот актер Митко С. Апостоловски, на 67 годишна возраст во Битола. Доајен на битолското и македонското глумиште, театарски, филмски и телевизиски глумец, кој

Read more

На денешен ден: Почина Вангел Наумовски

На денешен ден почина македонскиот уметник Вангел Наумовски (22.03.1924, Охрид – 13.06.2006, Охрид)… Овој охридскиот сликар, кого Салвадор Дали го нарече „сликар од бајките“,

Read more

На денешен ден: Почина Петар Хаџи Бошков

На денешен ден (22 март, 2015 година) на 87-годишна возраст умрел Петар Хаџи Бошков, почесен член на Македонската академија на науките и уметностите. Дипломирал

Read more