Термини за консултации за заинтересираните за полагање на лекторски испит

Во согласност со член 3 став 2 од Правилникот за начинот на полагањето на испитот за добивање лекторска лиценца и за Програмата за испитот,

Read more

Асаф Адеми: Министерството го осудува јазикот на омраза што го поттикнува „Ругање со Христос“

Министерството за култура се дистанцира од филмот „Ругање со Христос“ и го осудува јазикот на омраза, што тој го поттикнува, рече ресорниот министер Асаф

Read more

Назначени се директори на 22 национални културни установи

Назначени се директори на 22 национални установи во Република Македонија, информираат од Министерството за култура. За директор на НУ Ансамбл за народни игри и

Read more

Реакција на Министерството за култура за македонскиот филм „Ругање со Христос“

Министерството за култура реагира во врска со, како што го нарекува, скандалозниот филм „Ругање со Христос”, финансиран од Агенцијата за филм во 2015 година.

Read more

Именувани сe 8 директори на национални институции од културата

Министерот за култура Асаф Адеми, во текот на месец јули, по спроведените конкурси, именуваше директори со полн мандат од четири години на 8 национални

Read more

„Традиционални костими и накит од Македонија“ во Брисел

Со изложбата „Традиционални костими и накит од Македонија“, на Музејот на Македонија вечерва (четврток, 25 април 2013 година) со почеток во 18:00 часот во

Read more

Стариот театар во Струмица ќе се реконструира

Министерот  за култура, Елизабета Канческа – Милевска, денеска (27.5.2011 година) во 17:30 часот во Струмицаќе го посети објектот на стариот театар во овој град,

Read more

Стартува 13-ти интернационален фестивал на монодрама во Битола

Со 12 изведби од 4 до 8 мај, во Битола ќе се одржи 13-то издание на Интернационалниот фестивал на монодрамата. Питер Тејт од Велика

Read more

Дуке Бојаџиев на 16 април во Карнеги Хол

Дуке Бојаџиев ќе го реализира својот проект „Love is the way“ и теми од филмовите „Сенки“ на Милчо Манчевски, „Војната заврши“ на Митко Панов

Read more

Изложба „110 години од раѓањето на Личеноски“ во Даут-пашин амам

Во објектот Даут-пашин амам, кој е дел од НУ Националната галерија на Македонија, на 23 март 2011 година (среда), во 19 часот, ќе се

Read more