Фолклорни фалсификатори

Балканот е едно навистина специфично место, вредно за анализа од секој вид. Етнолошка, антрополошка, социолошка, историска, но очигледно треба малку да се позанимава и

Read more

На денешен ден: Починал Никола Бадев

Никола Бадев (8 август 1918, Глишиќ, Кавадарци – 25 септември 1976, Скопје) — македонски пејач на народни песни, како и собирач на народни песни. Никола Бадев е роден на 8 август 1918

Read more

Јутјуб ѝ исплати 6 милијарди долари на музичката индустрија

Од Youtube објавија дека исплатиле повеќе од 6 милијарди долари на музичката индустрија помеѓу јули 2021 и јуни 2022 година, што е зголемување од

Read more

Филхармонијата и во екот на пандемијата работеше во континуитет

Македонската филхармонија е можеби една од ретките културни институции во земјава, но и пошироко, која што, со оглед на светската пандемија, ја реализираше концертната

Read more

Македонската изворна музика живее – Аманет

Вокално инструменталниот состав Аманет на дело и покажа на македонската јавност дека македонската изборна музика  живее и се негува. Овој млад состав на музичари

Read more

Концерт „Романтична поезија и музика“ во КИЦ во Софија

На 4-ти Февруари 2019 година во КИЦ на Република Македонија во Софија ќе се одржи камерен концерт насловен „Романтична поезија и музика”, по повод

Read more

Народни песни од збирката на Кирил Македонски

Кирил Македонски е еден од најзначајните македонски музички дејци, интелектуалец и патриот, автор на голем број дела со родољубива содржина. Роден е во Битола

Read more

Милијарда млади луѓе ќе го загубат слухот поради гласна музика

Адолесцентите сакаат да слушаат гласна, па дури и прегласна музика и поради тоа околу една милијарда млади луѓе се во опасност да го загубат

Read more

„Кубанска вечер“ на „Охридско лето“

Популарни кубански танци од најразлични жанрови ќе понуди „Екос Фламенго“ групата во рамки на „Кубанската вечер“ предвидена за 26-тиот ден од годинешното фестивалско издание

Read more

Македонски и руски композитори на репертоарот на Ансамблот на новата музика

Денеска ( 28 март) во Големата сала на Уралскиот музички колеџ ќе се одржи концерт на солистите од Ансамблот на Новата Музика кој делува

Read more