Уметниците имаат само два дена за аплицирање за парична помош

Владата донесе Одлука за финансиска поддршка на уметници и културни работници, која се состои од еднократна исплата на средства во месечен нето-износ од 14.500,

Read more

Борче Димитровски: Дали е целта наместо децентрализација, да имаме целосна централизација на културата?

Културниот работник и доскорешен директор на НУ Центар за култура Битола, на својот профил на Фејсбук го напиша следното, во врска со резултатите од

Read more

Асаф Адеми: Сите одбиени проекти повторно ќе се разгледаат

Министерот за култура Асаф Адеми од Берлин, во врска со реакциите на јавноста за резултатите од Годишните конкурси на Министерството за култура, пред медиумите

Read more

Зоја Бузалковска: Вие г-дине Заев, не ја ставивте културата ПОД ТОЧКА РАЗНО, вие ЈА ЖРТВУВАВТЕ!

Режисерката Зоја Бузалковска со писмо до Зоран Заев, даде оставка од Советот за култура поради Годишната програма на Министерството за култура: Кога во септември

Read more

Нема веќе мини сукњи, непристоен речник и политика на факултетите

Србија воведува ред на високообразовните установи. Голем  број од факултетите во Србија воведоа правила за однесување и облекување за да се стави ред кај

Read more

Дефиле под маски на Вевчанскиoт карневал

Со традиционалното дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2019

Read more

Синдикатот на културата бара зголемување и нивелација на платите во културните институции

Синдикатот на културата на Република Македонија (СКРМ) изразува разочарување поради необезбедување средства во буџетот за идната година во однос на зголемувањето на платите на

Read more

Јавен повик на Град Скопје за финансирање проекти од културата

Град Скопје објави јавен повик за финансирање проекти и активности од областа на културата од интерес на Градот за 2019 година. Заинтересираните може да

Read more

Македонија и Бугарија со посебна програма за културната соработка

Бугарската Влада одобри нацрт Програма за соработка во областа на културата меѓу Министерството за култура на Република Бугарија и Министерството за култура на Република

Read more

Именувани сe 8 директори на национални институции од културата

Министерот за култура Асаф Адеми, во текот на месец јули, по спроведените конкурси, именуваше директори со полн мандат од четири години на 8 национални

Read more