Од музичките фестивали, нова одлука само за фестивалот „Златно славејче“

Комисиите за драмска дејност и за визуелни уметности, архитектура и дизајн го завршиле преразгледувањето на одбиените апликации и остануваат на истиот став во однос

Read more

Министерство за култура: Ќе има буџет ако бидат одобрени нови проекти

Пет од деветте комисии кои денеска ги преразгледуваа одбиените апликации од конкурсот за поддршка на проекти во културата во 2019 година, од Министерството за

Read more

Фирми формирани два дена пред конкурсот добиле пари од Министерството за култура

На шест пријавени фирми на скандалозниот конкурс за проекти од национален интерес во културата за 2019 година, во делот за музичко-сценска дејност една како по правило

Read more

Македонска културна сцена: Никому не му е грижа за ништо, додека не го удрат по џебот!

Не стивнуваат реакциите на засегнатите уметници, фестивали, директори на институции во врска со резултатите од Годинешната програма за култура, на Министерството за култура. Иако

Read more

Авалон продукција: Како е тоа можно да не нема во годишната програма на Министерството за култура?!

По објавувањето на резултатите од Годишната програма за поддршка на проекти од национален интерес на Министерството за култура, со соопштение за јавноста излезе Бобан

Read more

Министерството за култура ги објави резултатите од годишната програма

Утринава, Министерството за култура ги објави резултатите од годишната програма за финансирање проекти од национален интерес во сферата на културата. Конкурсот минатата година предизвика

Read more

„Субверзија во црвено“ е македонски претставник на Венециско биенале

Нада Прља со „ Субверзија во црвено“ ќе ја претставува Македонија на Венециското биенале… Уметницата Нада Прља , со проектот „ Субверзија во црвено“,

Read more

Дебата за Предлог-законот за остварување на јавниот интерес во културата

Втора јавна дебата за Предлог-законот за остварување на јавниот интерес во културата ќе се одржи денеска (13 декември) во Кинотеката на Македонија во организација

Read more

Министерството за култура погрешило поништувајќи го Конкурсот за откуп на музички дела за 2017

Наградените автори на Конкурсот за откуп на нови музички дела за 2017 го добија екс-министерот Алаѓозовски за култура на суд. Управниот суд во Скопје

Read more

Македонија и Шпанија ќе ја интензивираат културната соработка

Министерот за култура Асаф Адеми имаше работна средба со амбасадорот на Кралството Шпанија, Емилио Лорецо Сера. На средбата беа нагласени пријателските односи меѓу двете

Read more