Советување „18 Мај – Меѓународен ден на музеите“ 2022 и награди за 2021 година

Здружението Македонски национален комитет на Меѓународниот совет на музеите (МНК ИКОМ), во рамките на своите активности од 1994 година навака, а по повод одбележување

Read more

„Скутина, фута, бовча, диљка“ изложба во Музејот на Македонија

Во Музејот на Македонија е претставен новиот проект од традиционалната култура на уметникот Бојан Петковски, со наслов „Скутина, фута, бовча, диљка“. Во фокусот на

Read more

Изложбата „Црн петел, црвена кокошка“ во Загреб

Изложба „Црн петел, црвена кокошка: култови на плодноста, обреди, обичаи и верувања” со која Музејот на Македонија гостува во Етнографскиот музеј во Загреб, Хрватска.

Read more

Музејот на Македонија со изложба „Етнолошкото наследство на малцинските етнички заедници“

Делови од народни носии и накит, како и предмети за домаќинство направени од дрво, текстил, метал и грнчарија, ќе бидат дел од изложбата „Етнолошкото

Read more

Предавање „Африканскиот колонијализам и воајеризам разликата како спектакл“

Предавање „Африканскиот колонијализам и воајеризам: разликата како спектакл“ на проф. д-р Илина Јакимовска од Институтот за етнологија и антропологија при Природно-математичкиот факултет – УКИМ.

Read more

Изложба „Духовите на Африка – Ритуална западноафриканска уметност“

На еден ден пред почетокот на 37. Скопски џез фестивал (среда, 17 октомври), Музејот на Македонија, во соработка со Музејот на африканската уметност во

Read more

Пијано перформанс „Помалку е повеќе“ на Дуња Иванова

Пијанистката Дуња Иванова, вечерва (12 октомври), во Музејот на Македонија ќе го изведе пијано перформансот „Помалку е повеќе“. Перформансот е дел од манифестацијата „Нов

Read more

Ревија на етнолошки филмови во Музејот на Македонија

Ревија на етнолошки документарни филмови организира утре (среда, 3 октомври) Музејот на Македонија во рамки на манифестацијата „Европски денови на културното наследство“. Ревијата ќе

Read more

„Европски денови на културното наследство“ од 27.09 до 07.10

Дваесетина музеи, невладини организации и други институции што се грижат за културното наследство ќе бидат вклучени во манифестацијата „Европски денови на културното наследство“ која

Read more

„Традиционални костими и накит од Македонија“ во Брисел

Со изложбата „Традиционални костими и накит од Македонија“, на Музејот на Македонија вечерва (четврток, 25 април 2013 година) со почеток во 18:00 часот во

Read more