Работилница на Forensic architecture во МСУ

Интердисциплинарната програма “Радикално образование” на Музејот на современата уметност – Скопје, во соработка со PLAYUK фестивалот на British Council, на 29 и 30 октомври

Read more

Грант од Американската амбасада за санација на Чифте амамот

Во годината на одбележување јубилеј – 70 години постоење Националната галерија на Македонија е институција-добитник на грант кој го доделува Амбасадата на Соединетите американски

Read more

Штипските археолози започнаа истражување на црквата Свети Илија

Археолозите од Заводот за заштита на споменици (ЗЗС) и Музеј на град Штип од денеска почнаа со конзерваторски истражувања на објектот кој за штипјани

Read more

Прво издание на фестивалот на муралот во Струга

Уметници од Македонија викендов ќе ја изразат својата креативност на различни локации низ Струга на првиот фестивал на муралот „Мурал фест Струга“. Организатор на

Read more

Објектот на велешката библиотека ќе се пренамени во Младински мултимедијален центар

Зградата на локалната библиотека „Гоце Делчев“, општина Велес планира да ја пренамени во Младински мултимедијален креативен центар. Како што најави градоначалникот Аце Коцевски, оваа

Read more

Се реевидентираат иконите во прилепско

Прилепскиот „Завод и музеј“ годинава интензивно работеше на првата реевиденција на иконите, фрескоживописот и архитектурата на црквите и манастирите во прилепскиот крај. Направена реевиденција

Read more

Заврши конзервацијата и реставрацијата на живописот во кумановската црква Свети Никола

Заврши конзервацијата и реставрацијата на живописот во црквата Свети Никола во Куманово. Методологијата на конзервација и реставрација во Соборниот храм во централното градско подрачје,

Read more

Се работи на заштита на оригиналниот живопис на „Свети Никола“ во Зрзе

 Прилепскиот завод и музеј ги заврши годинашниве едномесечни конзерваторски работи на фрескоживописот во црквата „Свети Никола“ во селото Зрзе, Долненско, на кој се работи

Read more

Обновата на Скопје дел од изложбата во МоМа за архитектурата од екс Југославија

Во Музејот на модерната уметност (МоМА) во Њујорк беше отворена изложбата „Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1948-1980“, истражувачки проект кој пред очите

Read more

Започна првата фаза од санацијата на Чифте амам во Скопската чаршија

Од Националната галерија на Македонија преку соопштение информираа за започната прва фаза од санацијата на објектот Чифте амам, еден од четирите објекти на НУ Националната

Read more