Кој се‘ е за на Црна листа и што фајде од неа?

Интересно е што почетокот на летото започна со некаква иницијатива околу актуелните властодршци. Ставањето на струшкиот градоначалник Рамиз Мерко и целото негово семејство на

Read more

Ќе се чисти ли корупцијата, или само нè омекнуваат за уставни измени?

Пријатно сум изненаден деновиве од изјавите на две амбасадорки, на САД и на Германија. Единствено што ми пречи, што делува како шаблон кој служи

Read more

Резолуција во Конгресот на САД за славење на македонскиот јазик и наследство

Во Конгресот на САД е покрената резолуција за прогласување на септември 2022 за „Месец на македонското американско наследство“ и за славење на македонскиот јазик,

Read more

„Медена земја” наградена за најдобар документарец и за кинематографија

„Медена земја” деновиве во САД доби неколку нови престижни награди за најдобар документарец и за кинематографија. Тимот на македонскиот документарец ја прими наградата за

Read more

Грант од Американската амбасада за санација на Чифте амамот

Во годината на одбележување јубилеј – 70 години постоење Националната галерија на Македонија е институција-добитник на грант кој го доделува Амбасадата на Соединетите американски

Read more

Македонска литература во Конгресната библиотека на САД

Република Македонија и` подари на Конгресната библиотека на САД едиција на македонската литература, преведена на англиски јазик. Донацијата е составена од дела на современи

Read more