Во мај ќе заврши возобновувањето на конаците на „Трескавец“

Во мај се очекува да бидат готови конаците на манастирот „Трескавец“ кај Прилеп кои речиси шест години од опожарувањето се градат, информираат од прилепскиот

Read more

Преданија и легенди за манастирот Трескавец

Прилеп со околијата е најважниот дел од Пелагониската или Битолската епархија. Тој е многу важна точка и во однос на минатото и историјата. Пред

Read more

Преданија и легенди за „Манастир Трескаец“

Манастирот Трескаец, Св. Богородица, ет напраен на една од највисоките планиње околу Прилеп, од лева страна од кај што огрева сонцето (североисток). Таа планина

Read more

„Танец“ вечерва хуманитарно во Охрид за Трескавец

Вечерва (22 април, понеделник) во организација на НУ Центар за култура „Григор Прличев“ и Ансамблот за народни игри и песни на Македонија „Танец“, во

Read more

Културни настани за возобновување на манастирските конаци

Денеска (петок, 15 јануари) во просториите на „Театар Центар“ беше одржана прес конференција на која присуствуваше градоначалникот Марјан Ристески како и директорите на националните

Read more

Aктивности за хуманитарната акција „Да го обновиме Трескавец“

Утре (петок, 15.02.2013 година), во 11:00 часот во просториите на МНТ (Театар Центар) ќе се одржи прес на кој градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристески

Read more