Во мај ќе заврши возобновувањето на конаците на „Трескавец“

Во мај се очекува да бидат готови конаците на манастирот „Трескавец“ кај Прилеп кои речиси шест години од опожарувањето се градат, информираат од прилепскиот „Завод и музеј“.

Според директор на Музејот во Прилеп, Благоја Атанасоски, фокусот оваа година ќе е на заштитата на културното наследство.

  • Во мај, како што е и договорот со фирмата која ги изведува работите, конаците на „Трескавец“ треба да бидат готови, обновени. Паралелно, два тима работат на истражувањата на живописот и на архитектурата на магерницата и трпезаријата во комплексот и се работи на нивна конзервација. Годинава се очекува тендерот за овие истражувачки работи да биде готов, рече директорот Атанасоски.

Од Музејот признаваат дека претходниот проект за заштита и конзервација на споменикот „Илинден“ во Крушево не е во ред и работат на нови проекти.

  • На споменикот се работеше последниве две години. Ние презедовме други активности, зашто работите не се изведуваа како што треба. Сега работиме на нови проекти, на керамичкиот, бетонскиот и на витражниот дел. Тоа значи дека годинава нема да биде финална, но работите ќе продолжат барем уште две до три години, вели Атанасоски.

Кога станува збор за архитектонското наследство во Крушево, најголемиот број куќи се заштитено културно наследство. Годинава ќе се работи и на овој план.

  • Освен тоа, ќе се препокрива црквата „Свети Никола“ во мариовското село Манастир, ќе се работи на двете цркви во селото Зрзе, на селската и на манастирската црква. Годинава продолжуваат заштитините и конзерваторски истражувања на античкиот локалитет “Стибера“ кој лани го откри ексклузивниот жртвеник, вели Атанасоски.

Проектот „Музеите во училиштата, училиштата во музеите“ одбележува десетгодишен јубилеј. Тој врши промоцијата на културното наследство кај младите генерации.

  • Ова е еден од најуспешните проекти кога станува збор за презентацијата и приближувањето на културното наследство до новите генерации. Најмногу за едукацијата на младите за богатството кое го поседуваме. Интенција на Министерството за култура, уште од лани, е да се сврти вниманието кон заштитата и презентацијата на културното наследство. Освен тоа, официјално се вклучуваат големите артефакти и музеи со културното наследство да бидат дел од ученичките тури за екскурзија низ дражавата, потенцира Атанасоски.

You May Also Like