Повик за престижната награда „ДЕНЕС“ за млад визуелен уметник

Повикот за наградата „ДЕНЕС“ – за млад визуелен уметник во Република Македонија до 35 години, која подразбира двомесечен престој во Њујорк, САД, е отворен

Read more

„Неименуваното е одговор“ во Даут пашин амам

Вечерва (среда, 26 јуни) во Националната галерија на Македонија, објект Даут пашин амам, со почеток во 20 часот, ќе се отвори изложбата „НЕИМЕНУВАНОТО Е

Read more

Македонскиот павилјон „Оваа зграда зборува (на) вистина” добитник на „Златна Трига“ на Прашкото квадриенале 2019

Македонскиот павилјон со наслов „Оваа зграда зборува (на)вистина” на вчерашното доделување на наградите на Прашкото Квадриенале за перформанс дизајн и простор (6-16 јуни 2019

Read more

„Ликовната критика денес“ – годишен симпозиум на АИКА Македонија

СГодишниот симпозиум на Здружението на ликовни критичари – AICA Македонија, насловен „Ликовната критика денес“ ќе се одржи денеска во Музејот на современа уметност во

Read more

Јавна дискусија „Институција за можните иднини – колекцијата како отпор“

Дискусијата „Институција за можните иднини – колекцијата како отпор“ е настан кој се надоврзува на двете дебати во Националната галерија на Македонија кои се

Read more

Тринаесетто издание на АКТО – Фестивал за современи уметности

Тринаесеттото по ред издание на АКТО, фестивалот за современи уметности, кој ќе се одржи годинава од 23 до 25 август во Битола, во организација

Read more