Наградата „Ладислав Баришиќ“ за 2020, во рацете на Благоја Варошанец

Здружението на ликовни критичари „АИКА Македонија“ ја додели наградата „Ладислав Баришиќ“ за 2020 година од областа на ликовната критика.Комисијата во состав Елена Вељановска, Ана

Read more

Сценографот Крсте Џидров донираше на МСУ дела од Симон Узуновски

Познатиот македонски сценограф Крсте Џидров – Џиби донираше серија концептуални дела од циклусот„Белешки” на неодамна починатиот уметник Симон Узуновски (1949 – 2018). „Симе беше

Read more

Вечерва во МСУ – Скопје одново: Интернационализам, уметност, солидарност…

Вечерва (понеделник, 18 ноември) , во Музејот на современата уметност – Скопје се отвора изложбата „Скопје одново” со почеток во 20 часот, поставката ќе

Read more

Конкурс за изработка на идејно архитектонско-урбанистичко решение за скопското Кале

Отворен КОНКУРС на Музеј на современата уметност – Скопје, Архитектонски факултет – Скопје и Град Скопје – “ROCK“ Проект. Се објавува повик за изработка

Read more

КРИК оваа година ќе ги преиспитува парадигмите на моќта

Со предавањето „Помеѓу политиките на задолжување и неофашистичкиот бран во светот“ на  Маурицио Лазарато, италијански социолог, филозоф и активист кој живее и работи во

Read more

Работилница на Forensic architecture во МСУ

Интердисциплинарната програма “Радикално образование” на Музејот на современата уметност – Скопје, во соработка со PLAYUK фестивалот на British Council, на 29 и 30 октомври

Read more

Заедничка филмска програма на МСУ и „ДокуФест“

Со проекцијата на филмот „Се запрашавте ли кој пукаше?“ на Тревис Вилкерсон, вечерва (12 октомври) започнува заедничката филмска програма „Reality Has to Begin” на

Read more

Изложба „Конекции во колекциите – италијанско-македонски паралели“

Во Музејот на современата уметност во Скопје денеска ќе биде отворена изложбата насловена „Конекции во колекциите – италијанско-македонски паралели“. Изложбата ќе започне со кусо

Read more

Одбележување на кинескиот „Празник на средината на есента“

Во Музејот на современата уметност вечерва (понеделник, 24 септември)  од 20 часот ќе биде одбележан кинескиот „Празник на средината на есента“. Настанот го организира

Read more

Книжевен разговор со писателката Тања Ступар-Трифуновиќ во МСУ

Книжевен разговор со писателката Тања Ступар-Трифуновиќ денес се одржува во Музејот на современа уметност во Скопје, во рамките на книжевниот фестивал „Друга приказна“. Разговорот

Read more