Собор на Пресвета Богородица

Со овој празник ѝ се оддава признание на мајката Божја, Пресвета Богородица која е најзаслужна за раѓањето на Спасителот. Во таа смисла се и

Read more

На денешен ден: Починал Марко Цепенков

На денешен ден (29 декември 1920 година) во Софија умира Марко Цепенков, еден од најголемите собирачи на народни умотворби кои имаат непроценливо значење за

Read more

Русалиите по деветти пат во чест на традицијата и фолклорот

Деветтата средба на русалиски групи од регионот се одржа синоќа во селото Секирник во општина Босилово. Настапија КУД „Русалии„ од Секирник, Русалиските фолклорни групи

Read more

Вo Вевчани се одржува Фестивалот за народна култура „Пображење“

Во периодот од 16 до 19 август, Вевчани e домаќин на 8-от по ред фестивал на народна култура „Пображење“  во организација на Културно Уметничкото

Read more

Пелагониски културно-уметнички средби во Новаци

Со традиционални песни и ора, храна и ракотворби во општина Новаци се одржаа Пелагониските културно-уметнички средби, во рамки на културно-забавното Лето Новаци 2018. Истовремено

Read more

Стартуваше фестивалот „Илинденски денови“ во Битола

Фолклорни ансамбли од Јапонија, Шпанија, Полска, Хрватска, Србија и од Македонија, синоќа (28 јули) во Битола, со песни и игри го одбележаа почетокот на

Read more

Од минатото на мијачијата: Обичаи и верувања

Татковото огниште, мајчината љубов, местниот говор и носијата, семејните воздишки е тоа што често ги тера да се вратат во родното место. Родољубие Тукашната

Read more

Проовирано аудио издание на традиционални песни од Источна Македонија

Десет композиции – осум песни и две ора од Малешевијата, Пирин, Осоговијата и Овче Поле, содржи цедето „Од македонското поднебје – кон Исток“ беше

Read more

Џамала

Џамаларските обреди се едни од обредите кои се најистражувани,  а се останати како такви и до ден денес. Џамаларскиот обичај може да се сретне

Read more

Соколот во македонското народно творештво

Соколот е птица која доста често (ако не и најчесто) во споредба со другите видови птици, се среќава во македонските народни песни. “Море сокол

Read more