Заврши фестивалот “Пображење”- Вевчани

На амфитеатарот во центарот на Вевчани заврши 9-тиот по ред фестивал на pнародна култура ,,Пображење”- Вевчани. На завршната вечер со своја целовечерна програма се претставија

Read more

Започнува Фестивалот на народна култура „Пображење“ во Вевчани

Денеска (петок, 16 август) во Вевчани започнува 9-тиот по ред Фестивал за народна култура ,,Пображење,, во организација на Културно уметничкото друштво „Дримкол“ од Вевчани.

Read more

КУД „Дримкол“ на фестивал во Пермет, Албанија

КУД „Дримкол“ од Вевчани овие денови македонскиот фолклор и традиција ги презентира пред публиката во Република Албанија во градот Пермет, град во кој датираат

Read more

Годишен концерт на КУД „Дримкол“ од Вевчани „Не играј со телефонот мамо, играј со мене“

Утре вечер (петок, 3 мај) во Домот на културата во Вевчани, КУД „Дримкол“ ќе го одржи својот годишен концерт кој традиционално секоја година се

Read more

Дефиле под маски на Вевчанскиoт карневал

Со традиционалното дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2019

Read more

„Архангел“ го отвора Вевчанскиот карневал

Групите „Архангел“ и „ Галија“, како и познати диџеи ќе бидат дел од програмата на Вевчанскиот карневал што ќе се одржи од 12 до

Read more

Вевчани во светоста на Климентовиот ореол

Вевчани се наоѓа во подножјето на планината Јабланица на 14 километри северозападно од Струга и Охридското Езеро. Траги за неговото постоење среќаваме уште во

Read more

Светилиштата во Струшко

Во селото Враништа, Струшко и денес постои црквата Св. Богородица која е во урнатини. Оваа единствена ориентална трикорабна базилика во Македонија е редок споменик,

Read more

Заврши осмото издание на „Пображење“ во Вевчани

Со чалгиските трубадурски звуци на Ансамблот „Климе Садило“ од Охрид и вокалните и инструментални изведби на тамбурашкиот оркестар и пејачката група при КУД „Иван

Read more