Растенијата во македонските народни песни

Од богатата ризница на македонскиот филклор, избор од „Растенијата во македонските народни песни“: Пушчи ја, бабо, мори, Тодорка Пушчи ја, бабо, мори, Тодорка,на Вардар

Read more

Македонски народни песни од Битолско

Ѓорѓи Белџигеровски беше собирач на македонски народни умотворби од повеќе региони на Македонија. Роден е во градот Ресен во 1930 година. Еден дел од

Read more

Свадбарски обичаи и песни во Дебарско

Сватоите ќе слезат од коњи у момата, а зето ќе застани со четворицата побратими на коњи вкачени пред вратата од кледо (визбата), кај што

Read more

Министерството за култура погрешило поништувајќи го Конкурсот за откуп на музички дела за 2017

Наградените автори на Конкурсот за откуп на нови музички дела за 2017 го добија екс-министерот Алаѓозовски за култура на суд. Управниот суд во Скопје

Read more

Ех таа Евровизија!

Македонија го избра својот претставник за Евровизија 2011 . Влатко Илиевски со неговата Русинка, ќе настапи  на 56-то издание на Евровизија 2011 во Дизелдорф 

Read more

Македонија го избира својот претставник за Евровизија 2011

На само неколку часа сме до почетокот на овогодинешниот Евросонг 2011 (заб. почнува во 20:00 часот), македонскиот избор за претставник на Евровизија. Македонската телевизија

Read more