„My name is Medeja“ е модерна блам Мeдеја

(Рецензија за театарската претстава „My name is Medeja“ во режија на Себастијан Хорват од Словенија, а работена според текст на Милан Рамшак Марковиќ, драматург

Read more

Оригиналниот и единствен визуелно-театарски спектакл „Нож“ представен пред битолчани

На 23-ти октомври 2022, во кино „Манаки“, битолчани имаа можност да го проследат визуелниот – театарски спектакл „Нож“, работен според оригиналниот драмски еп „Нож“

Read more

Драмскиот еп „Нож“ е новото книжевно дело на Зоран Пејковски

Неодамна од печат излезе драмскиот еп „Нож“, на македонскиот драмски писател Зоран Пејковски, кој ни ја дава реалната слика за познатата битка на „Ножот“

Read more

За ингениозноста на власта која го убива сопствениот народ

Не постои по расипана, по погана власт од актуелната, која на ингиниозен начин распродаде сѐ што можеше да се распродаде, како Македонија да е

Read more

„Дах смрти“ ново поетско издание на хрватски на Зоран Пејковски

Неодамна во издание на Хрватскиот културен центар „Марко Марулиќ“ објавена е збирката песни „Дах смрти“ на македонскиот писател Зоран Пејковски. На еден од најактивните

Read more

„Блаже Конески присутен и во македонската драматургија“ нова книга на Зоран Пејковски

Деновиве, во издание на издавачка куќа „Центар за култура и културолошки студии“ – (ЦККС) од Скопје, од печат излезе новата научно-истражувачка книга: „Блаже Конески

Read more

Нова книга на Зоран Пејковски за историјата на македонскиот театар

Научно истражувачкиот труд „Хрватски театарски актери и режисери што работеле во Македонија од 1913 до 1941 година“ е нова книга на авторот Зоран Пејковски.

Read more

Зоран Пејковски добитник на наградата „Антев златник“.

Македонскиот писател Зоран Пејковски, кој веќе подолг период професионално се занимава со пишување, е добиник на наградата „АНТЕВ ЗЛАТНИК“. Професионалноста, а посебно во пишувањето

Read more

Четириесет и шеста книга на македонскиот писател Зоран Пејковски

Дека Македонија е предодредена во своите духовни пазуви да има театар, говорат и духовните мемории, поткрепени со податокот дека:… „кралот Филип Втори Македонски загинал

Read more

„Возови на смртта“ нова збирка на Зоран Пејковски

Повод за пишување на овој напис ни даде најновата збирка песни „Возови на смртта“ која деновиве излезе од печат во реномираната издавачка куќа „Паблишер“

Read more