Mеѓународен фестивал „Фолклорен мост“

На платото пред Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга, во сабота на 20-ти јули 2018, од 20 часот ќе се одржи меѓународниот фестивал

Read more

На денешен ден: Роден е Јован Котески

На денешен ден (14 јануари, 1932) во селото Присовјани, Струшко, е роден Јован Котески, македонски поет. Бил претседател на Советот на Струшките вечери на

Read more

Новогодишен концерт на хорот „Калистрат Зографски“

Црковниот хор „Калистрат Зографски“ од Струга вечерва (недела, 13 јануари) во центарот за култура „Браќа Миладиновци“ ќе одржи Божикен и новогодишен концерт. На програмата

Read more

Вевчани во светоста на Климентовиот ореол

Вевчани се наоѓа во подножјето на планината Јабланица на 14 километри северозападно од Струга и Охридското Езеро. Траги за неговото постоење среќаваме уште во

Read more

Од минатото на Струга

Извадоци од книгата „Записи за минатото на Струга“, кои говорат за Струга во минатото… Уста Уста се вика местото каде што истекува Црн Дрим

Read more

Прво издание на фестивалот на муралот во Струга

Уметници од Македонија викендов ќе ја изразат својата креативност на различни локации низ Струга на првиот фестивал на муралот „Мурал фест Струга“. Организатор на

Read more

Патувачката изложба на Дороти Пачкова во Струга

Во галеријата „Вангел Коџоман“ во Струга денеска (среда, 3 септември) ќе биде отворена патувачката изложба „Уште што друго сум освен што сум канцер во

Read more

Светилиштата во Струшко

Во селото Враништа, Струшко и денес постои црквата Св. Богородица која е во урнатини. Оваа единствена ориентална трикорабна базилика во Македонија е редок споменик,

Read more

Со традиционалната манифестација „Мостови“ вечерва завршија Струшките вечери на поезијата

Вечерва со традиционалната манифестација „Мостови“ и врачувањето на трите награди завршија 57-те Струшки вечери на поезијата. Директорот на Струшките вечери на поезијата,  Мите Стефоски,

Read more

Поетски портрет на добитникот на „Златен венец“ Адам Загајевски во Охрид

Во рамки на 57. Струшки вечери на поезијата денеска (сабота, 25 август) ќе се одржи поетски портрет со годинашниот добитник на „Златен Венец“ Адам

Read more