Зоран Анчевски добитник наградата „Браќа Миладиновци“ на СВП за книгата „Небесна пантомима“

Зоран Анчевски ја добива наградата „Браќа Миладиновци“ за најдобро поетско остварување меѓу два фестивала за книгата „Небесна пантомима“ во издание на Темплум. Во одлуката

Read more

Отворени 57-те Струшки вечери на поезијата

Со традиционално читање на Константиновата Т`га за југ и палење на фестивалскиот оган пред Домот на поезијата, вечерва почнаа 57. Струшки вечери на поезијата.

Read more

Адам Загајевски: Домот е нешто што ви е дадено само еднаш!

Фестивалот има една сеопшта тема која го проникнува фестивалот, а тоа е егзилот и пишувањето во егзил истакна директорот на СВП Мите Стефоски. „Оваа

Read more

Започнуваат 57-те Струшки вечери на поезијата

Со традиционално читање на Константиновата Т’га за југ и палење на фестивалскиот оган пред Домот на поезијата, вечерва (среда, 22 август) започнува 57-то издание

Read more

Изложба „Мултиплицирана реалност“ на фамилијата Вујисиќ

Во галеријата „Коџоман“ во Струга вечерва (вторник, 21 август) ќе биде отворена изложбата „Мултиплицирани реалности“ на авторите Мирко, Лидија и Марко Вујисиќ во организација

Read more

Пет стихозбирки во конкуренција за наградата „Браќа Миладиновци“

Пет поетски книги се избрани во потесниот круг за наградата „Браќа Миладиновци“ за 2018 година и од нив ќе биде прогласена победничката стихозбирка. Наградата

Read more

Струшките вечери на поезијата со драстично скратен буџет годинава

Со буџет помал за триесет отсто од минатите изданија, фестивалот Струшки вечери на поезијата годинава одвај ќе го одржува нивото што веќе го има

Read more

Награди и гала концерт за крај на фестивалот „Езерски бисери 2018“

Пијанистот Колос Цури (Македонија) и пејачката Кира Гоголадзе (Русија) се лауреати од прв степен и добитници на највисокото признание „Бисер на фестивалот“ на Езерски

Read more

Започна фестивалот „Езерски бисери“ во Струга

Меѓународниот арт фестивал „Езерски бисери 2018“ во Струга ги прими талентите од Русија, Унгарија, Хрватска, Украина, Словенија, Белорусија, Македонија, Казахстан, Литванија, Србија, Бугарија, Романија,

Read more

Почнува вториот културен форум „Предание и континуитет“

Со концерт на маестро Јуриј Шишков од Русија вечерва (петок, 3 август) во центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга ќе започне вториот културен форум

Read more